Flere kræftpatienter ventede for længe på behandling i andet kvartal end i første kvartal i 2016.
Det går dermed den forkerte vej med at overholde tidsfristerne i kræftpakkerne, og det bekymrer direktør i Kræftens Bekæmpelse, Leif Vestergaard Pedersen. Især Region Sjælland sakker bagud, men også Region Hovedstaden har problemer at løse. Her er det kun hver tredje patient med lungekræft, som bliver opereret inden for de fastsatte tidsfrister.
Det er bekymrende at se, at det går tilbage med at overholde tidsfristerne, mener Leif Vestergaard Pedersen.
Danske kræftpatienter venter kortere tid på behandling i dag end for tre år siden. Men den gode udvikling ser ud til at være vendt. Mens det i første kvartal var 85 pct. af kræftpatienterne, der på opgørelsestidspunktet blev behandlet til tiden, var det i andet kvartal kun 82 pct. Det viser tal fra Statens Serum Institut, der beskriver overholdelsen af de tidsfrister, som er fastsat i kræftpakkerne.
Særligt i Region Sjælland har man svært ved at opfylde målet om, at 90 pct. af patienterne skal behandles inden for de fastsatte tider. Kun 75 pct. kommer i behandling til tiden, og det tal vil falde yderligere, efterhånden som alle patienter registreres.
– Det er foruroligende, at mere end hver fjerde kræftpatient i Region Sjælland venter længere på behandling, end de må ifølge tidsfrister, der lægefagligt er fastsat. Og trist at se at det går tilbage, siger Leif Vestergaard Pedersen, direktør i Kræftens Bekæmpelse.
En del af forklaringen på det store efterslæb i Region Sjælland kan være, at kræftpatienterne her ofte bliver sendt til behandling på sygehuse i andre regioner. Men det gør det bestemt ikke til en undskyldning, mener Leif Vestergaard Pedersen:
– Det er ikke rimeligt, at man skal være dårligere stillet som kræftpatient, fordi man bor i en bestemt region og skal behandles i en anden region. De her tal peger også på, at samspillet mellem Region Sjælland og de øvrige regioner skal fungere bedre, siger han.
Lungekræftpatienter svigtes
Dykker man ned i tallene, er der både grund til at glæde sig og til at blive bekymret. Det, der ifølge Leif Vestergaard Pedersen springer mest i øjnene, er behandlingen af lungekræft i Region Hovedstaden. Her viser tallene, at kun hver tredje lungekræftpatient bliver opereret inden for de fastsatte tidsfrister.
– Vi ved ikke, hvor længe de venter, men de venter mere end 44 dage på behandling, og det er alvorligt. Der er tale om patienter med en meget alvorlig kræftsygdom, som man håber at kunne kurere med en operation. Risikoen er, at kræften når at brede sig så meget, at det er for sent at helbrede patienterne, siger han.
Om kræftpakkerne
Tidsfristerne for kræftbehandling er fastsat i kræftpakkerne. De beskriver blandt andet, hvor lang tid der må gå, fra en patient bliver henvist fra den praktiserende læge med en begrundet mistanke om kræft, til patienten begynder sin behandling for sygdommen. En overskridelse af denne forløbstid kan forværre sygdommen og gøre det vanskeligere at behandle den.
Data for behandlingen af patienter i kræftpakker samles af Statens Serum Institut og offentliggøres hvert kvartal.
Figuren viser hvor stor en procentdel af kræftpatienterne, som bliver behandlet inden for de fastsatte tidsfrister i kræftpakkerne. Mange af de patienter, som blev behandlet i andet kvartal 2016, er ikke med i opgørelsen. Det er typisk de patienter, som ikke kan komme i hurtig behandling, og når deres behandlingsforløb endelig er registreret, bliver det samlede resultatet trukket ned. Derfor er der to kurver. Den blå viser billedet på opgørelsestidspunktet. Den røde er det mere reelle billede, hvor efterregistreringerne er kommet med.