Der er sket et dramatisk skred i tyskernes forhold til islam – det store spørgsmål er så, hvad det betyder i praksis

Berlin-Neunköln (Foto: Steen Raaschou)

En aktuel meningsmåling viser, at hele 61 procent af tyskerne i dag har den opfattelse, at islam ikke hører til Tyskland. Kun 22 procent mener, at islam hører til Tyskland. (Insa/Bild)

 

I januar 2015 afviste 47 procent af tyskerne i en måling, at islam hører til Tyskland. Dette tal har altså taget et ordentligt spring opad. Dengang mente 37 procent, at islam hører til Tyskland.

 

Der er sket et dramatisk skred i tyskernes holdning. Det hænger efter al sandsynlighed sammen med den massive asylstrøm til Tyskland, der har givet befolkningen anskuelsesundervisning i, hvad en kraftig styrkelse af islams rolle i landet betyder.

 

46 procent af tyskerne frygter direkte en islamisering af Tyskland, mens 39 procent ikke deler den bekymring.

 

Nye politiske signaler

Spørgsmålet om islams tilknytning til Tyskland kom for alvor på dagsordenen i 2010, da den daværende præsident Christian Wulff fremhævede, at islam nu hørte til Tyskland. Dengang var et lille flertal i befolkningen enig med ham. Men det billede har altså ændret sig fuldstændig.

 

Det fremstormende Alternative für Deutschland har som et af partiets absolutte kernepunkter, at islam ikke hører til Tyskland.

 

Selv en fremtrædende skikkelse i Merkels eget parti, Volker Kauder, der er gruppeformand for CDU/CSU i Forbundsdagen, understreger nu det samme.

 

Med Merkel ved roret går det galt

Man kan diskutere, hvad der mere præcist skal lægges i, at islam ikke hører til Tyskland. Men det er i hvert fald en understregning af, at man ikke vil give shariaen indflydelse på, hvordan det tyske samfund skal indrettes.

 

Kendsgerningen er dog, at den masseindvandring fra de muslimske lande, som Tyskland oplever – ikke mindst takket være Merkel – reelt vil betyde, at shariaen får voksende indflydelse i landet.

 

Læs også
Tyskland: En “latent følelse af utryghed”

Der er kun én brugbar måde at modarbejde en sådan udvikling på: en meget vidtgående begrænsning af tilstrømningen fra de muslimske lande.

 

Noget sådant kommer med sikkerhed ikke til at ske, så længe Merkel er ved roret. Spørgsmålet er så, om Tyskland kan få en leder, der har en helt anden kaliber, når det gælder overblik over udviklingen og handlekraft til at dreje den.

 

http://www.thelocal.de/20160512/islam-doesnt-belong-here-say-two-thirds-of-germans

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…