Enestående historiske fotografier fra Færøerne er nu tilgængelige på Nationalmuseet

Godt 1600 historiske fotografier, der skildrer den færøske natur, færøsk bygge- og dragtskik samt færingers dagligliv fortrinsvis fra 1890’erne til 1950’erne, er netop gjort tilgængelige på Nationalmuseets Samlinger Online.

 

Fotografierne giver et konkret og nærværende indblik i færøske skikke og traditioner, ikke mindst hvordan arbejdet på øerne er blevet udført i samklang med den omgivende natur. Det gælder alt fra fiskeri, fårehold og fuglefangst til høhøst, dyrkning af kvan, bearbejdning af uld, garvning af skind og tørring af fisk.

 

– Fotografierne, der er fra henholdsvis Frilandsmuseet og Nationalmuseets enhed Nyere Tid og Verdens Kulturer, bidrager i høj grad til at fortælle den færøske historie fra slutningen af 1800-tallet og første halvdel af 1900-tallet, siger museumsinspektør Wibeke Haldrup Pedersen og tilføjer:

 

– I kraft af offentliggørelsen er det nu muligt for alle at gå på opdagelse i de mange billeder hjemmefra. Billederne er alle gode, sjove og tankevækkende, så det er bare om at komme i gang.

 

Fotografierne er optaget af en lang række af fotografer. De største bidragydere er maleren Johannes Klein (1854-1928), tidligere overinspektør ved Nationalmuseets daværende 3. afdeling Holger Rasmussen (1915-2009) samt professor i etnologi Bjarne Stoklund (1928-2013).

 

Johannes Kleins fotografier er optaget i 1890’erne, hvor han rejste sammen med arkæolog Daniel Bruun (1856-1931) rundt på øerne. Han tegnede og fotograferede blandt andet til Bruuns kulturhistoriske artikler, og sammen indsamlede de materiale til Verdensudstillingen i Paris i 1900. Både fotografierne og Daniel Bruuns beretninger bærer præg af deres samtid. Johannes Klein har en udforskende tilgang i sine motiver, hvilket gør hans fotografier umiddelbare, sjove og underfundige.

 

Holger Rasmussen foretog to studierejser til Færøerne i 1947 og 1949, hvor han systematisk dokumenterede og fotograferede alt fra færingers måde at høste og jage på til måden at bygge huse. Alle fotografier er ledsaget af udførlige beskrivelser forfattet af Holger Rasmussen selv.

 

Professor Bjarne Stoklund (1928-2013) fotograferede i Færøerne i perioden 1959-1961. På daværende tidspunkt var han museumsinspektør ved Frilandsmuseet og fik ansvaret for erhvervelsen og flytningen af et færøsk hus for at at genopføre det på Frilandsmuseet i Lyngby. Fotografierne blev taget i denne forbindelse.

 

De mange billeder kan ses på Nationalmuseet Samlinger Online

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…