Herregårdsjul for hele familien

Foto: Gl. Estrup - Herregaardsmuseet.

Der er pyntet op i sale og gemakker, og der bliver bagt og braset i Herregårdskøkkenet, når herregården Gammel Estrup fra 26. november og frem til jul byder indenfor til julehygge for hele familien.

 

På Gammel Estrup fejres der jul som for knap hundrede år siden, hvor Christen Scheel, der skulle blive den sidste greve på herregården, boede på Gammel Estrup. Herregården er derfor smukt pyntet op i tidens engelske stil med gran, pynt og levende lys. I Riddersalen står det store juletræ, og rundt omkring i de fine stuer kan man se dækkede juleborde, og i weekenderne møde herregårdens tjenestefolk, der er i fuld gang med juleforberedelserne.

 

”Det tog jo lang tid – ja faktisk allerede fra november – at gøre klar til højtiden. Der skulle både gøres rent, pyntes op, bages og laves mad til hele herregårdens husholdning og de mange gæster fra nær og fjern. Julen var en festlig tid, hvor man samlede hele familien og hvor man holdt selskaber for både familie og venner. Det betød mange overnattende gæster – ofte i ugevis – og masser af arbejde til tjenestefolkene. Det har betydet, at der var ekstra meget liv på herregården”, forklarer museumsinspektør Marie Andersen og fortæller, at børn og deres familier i alle adventsweekenderne selv kan være med i juleaktiviteterne og klippe gammeldags julepynt, bage småkager eller danse om juletræet.

 

Juleforberedelser i Herregårdskøkkenet

En stor del af juleforberedelserne på herregården foregik i køkkenet, hvor Husjomfruen og køkkenpigerne arbejdede på højtryk med at koge, bage og sylte. Marie Andersen fortæller:

 

”Der skulle laves mad til mange mennesker, og en stor del af råvarerne kom fra herregården. Ikke mindst grisen, som blev slagtet på avlsgården og tilberedt til lækkert julesul i Herregårdskøkkenet. Desuden blev der naturligvis bagt masser af julekager, og det var i det hele taget vigtigt, at der var mad nok i julen, både til herskab og tjenestefolk, herregårdens gæster og folk fra lokalområdet”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Læs også
Herning Tekstilmuseum i helt nye klæder

 

 

 

Husjomfruen og køkkenpigerne har travlt med juleforberedelserne på herregården. Der skal både koges, syltes, bages og brases. Foto: gammel Estrup – Herregårdsmuseet

 

Mysteriet om det forsvundne krydderi

Herregårdskøkkenet har derfor travlt i juleperioden, og derfor er det også kritisk, da et af de vigtigste julekrydderier pludselig er forsvundet.

 

”Husjomfruen har brug for al den hjælp, hun kan få med at finde krydderiet, som skal bruges i grevens julekage, så hvis man har en lille detektiv i maven, så kan man komme herud at hjælpe os, og hvis man finder krydderiet, kan man måske være heldig at vinde en ekstra julegave”, siger Marie Andersen med et glimt i øjet.

 

 

Læs også
Stormagasinet Magasin fylder 150 år – læs Dines Bogøs spændende beretning og se alle billederne

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Læs også
Den Korte Avis ønsker glædelig jul og siger velkommen til mange nye læsere og tak for den fantastiske støtte

 

 

 

 

 

 

 

Der er julehygge for hele familien, når Gammel Estrup inviterer indenfor i julemåneden. Foto: Gammel Estrup – Herregårdsmuseet

 

Fakta

Jul på Gammel Estrup foregår i perioden 26. nov. – 23. dec.

 

Læs også
Video: Dansk Folkeparti ønsker glædelig jul

Juleudstillingerne: Jul for herskab og tjenestefolk samt Jul i Skovarbejderhuset kan opleves alle dage. Desuden er Herregårdskøkkenet åbent i hele perioden. I alle adventsweekender er der ekstra aktiviteter for børn og familier, herunder bageværksted, juleklip, juletræssalg, julekortatelier mm.

 

Det koster 90 kr for voksne – børn under 18 år går gratis ind. Det koster 10 kr at være med til særlige børneaktiviteter. Entrebilletten gælder også til nabomuseet Dansk Landbrugsmuseum.

 

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…