Selv om kontrollen ved de dansk-tyske grænser i henholdsvis Sønderjylland samt Gedser og Rødby Havn kun er sporadisk, er der alligevel opnået så store resultater, at man kan spekulere over, hvad der kommer over grænserne, når politi og hjemmeværn ikke er til stede.
Siden den sporadiske grænsekontrol blev indført den 4. januar i år, har politiet ifølge Rigspolitiets seneste opgørelse per 5. december forhindret i alt 2.719 uønskede personer i at krydse den dansk-tyske grænse.
Der er blandt andet tale om folk med indrejseforbud, flygtninge og illegale migranter, ligesom politiet ved grænsen også har taget 204 menneskesmuglere på fersk gerning.
Alt i alt er der siden den sporadiske grænsekontrols start i januar rejst 1.212 sigtelser som resultat af kontrollen. Udover de 203 sigtelser for menneskesmugling drejer det sig blandt andet også om sigtelser for narkosmugling og ulovlige våben.
Blev taget med narko for ti millioner kroner
En af de største narkofangster som følge af den sporadiske grænsekontrol blev gjort i Rødby Havn, hvor Sydsjællands og Lolland-Falsters politi i samarbejde med Hjemmeværnet og SKAT Told tirsdag den 29. september undersøgte en svensk indregistreret bil.
Bilen var med færgen fra Puttgarten, og da den blev undersøgt, viste det sig, at føreren af bilen transporterede intet mindre end 100 kilo amfetamin.
”Beslaglaget har på gadeplan en værdi på ikke under ti millioner kroner, og det er således en kæmpe økonomisk bet for bagmændene,” siger politiinspektør Kim Kliver i en pressemeddelelse, som Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi først nu har udsendt om sagen.
Samarbejder med flere lande om narkofundet
Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi oplyser, at indtil videre er én person anholdt og sigtet i sagen, der af hensyn til efterforskningen kører for totalt lukkede døre.
Kim Kliver oplyser, at indsmugling af så store mængder narkotika tyder på international kriminalitet, og Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi samarbejder derfor nu med politiet i flere lande om den videre efterforskning.
Kontrollen forstærkes med hjemmeværn og politikadetter
Den nuværende danske grænsekontrol varer frem til den 12. februar 2017, hvorefter Danmark på ny skal ansøge EU-Kommissionen om tilladelse, hvis man ønsker at fortsætte med grænsekontrol.
Den 14. juni i år blev grænsekontrollen forstærket med Hjemmeværnet for at aflaste politiet, og som yderlige aflastning af politiet, skal såkaldte politikadetter indgå i grænsekontrollen i løbet af efteråret næste år.
Politikadet-uddannelsen er ny og af et halvt års varighed. Uddannelse blev vedtaget i november forbindelse med finansloven for 2017, og de første 125 aspiranter starter på Politiskolen i Brøndby den 1. marts.
Ud over Danmark har også Norge, Sverige, Tyskland og Østrig grænsekontrol.