En læge fortæller om ‘Grå stær’ – det er ikke en sygdom

De fleste danskere betragter grå stær som en sygdom, men den tilgang gøres der nu op med. Øjet ændrer sig gennem hele livet, og grå stær er blot det sene stadie i den sunde linses naturlige udvikling.

 

Engang var jorden flad – i dag er den rund. Ligeledes har de fleste hidtil anskuet grå stær som en sygdom, men nu er det på tide at se, hvad der egentlig er tale om – en naturlig udvikling af øjets linse, efterhånden som vi bliver ældre.

 

Vi kalder det alders- eller gammelmandssyn, når vi i fyrrerne begynder at have vanskeligt ved at læse en bog eller se teksten på vores telefon. Presbyopi, som fagtermen lyder, er en del af øjenlinsens uundgåelige aldringsproces, og den almindelige aldersbetingede grå stær er et sent stadie i øjets gradvise degenerering.

 

Linsen ændrer sig fra barnsben, og forringelserne af øjets evner sætter typisk ind i 40-årsalderen. Her får mange behov for en læsebrille og mere lys for at læse.

 

Øjets linse udvikler sig gennem hele livet, og når den svigter, kaldes det dysfunktionelt linsesyndrom. Der bliver aflejret affaldsstoffer, og der sker en binding af proteiner, som gør, at linsens lysegenskaber ændres over tid. Linsen begynder at filtrere flere blå nuancer fra billedet og bryde lyset mere. Det gør, at kontrasterne bliver svagere, og det bliver sværere at læse en avis uden læsebriller, forklarer Jannik Boberg-Ans, øjenkirurg og cheflæge hos øjenklinikken EuroEyes.

 

I 50- og 60-årsalderen oplever mange, at synet forringes på både korte og lange afstande.

 

Den optiske kvalitet af linsen forringes og skaber et fordrejet og uskarpt billede. Samtidig bliver linsen mindre elastisk, og evnen til at ændre styrke – at ændre form fra rund til flad – forsvinder. Musklerne trækker, men linsen ændrer sig ikke i form eller position, siger Jannik Boberg-Ans.

 

 

 

 

 

 

Læs også
Kvinder sætter fokus på cannabis som medicin

 

 

 

 

 

 

Lad os afdramatisere grå stær

Man har grå stær – katarakt – hvis linsen i øjet er uklar, og den helt almindelige aldersbetingede grå stær får alle med tiden, hvis de ellers lever længe nok. Efterhånden som cellerne i øjenlinsen vokser, ophobes der mere uklart materiale, hvilket giver linsen en grålig eller brunlig farve.

 

I USA er man for nylig begyndt at bruge termen ’dysfunctional lens syndrome’ om linsens aldringsproces fra den unge, elastiske linse til den uklare grå stær-linse.

 

De fleste danskere ser det som en sygdom, fordi vi først omtaler det som grå stær, når øjet er meget svækket af denne proces. Men vi kan godt afdramatisere, for grå stær er i virkeligheden ikke mere en sygdom, end grå hårpragt og rynker er, forklarer Jannik Boberg-Ans og peger på en mulig løsning:

Læs også
Holdningskorrigerende tøj har til hensigt at afhjælpe smerter i ryggen

 

– Grå stær – og udviklingen op til – er yderst generende, men heldigvis kan vi nemt og effektivt udskifte øjets naturlige linse med en såkaldt trifokal linse, der genskaber et klart syn på alle afstande. Fra 45-årsalderen begynder mange at døje med synet, og allerede her – inden linsen for alvor er dårlig – er det en fordel at udskifte den, så man kan nyde et brillefrit syn i mange år og samtidig fjerne risikoen for senere at få grå stær.

 

EuroEyes består af 23 klinikker i Danmark, Kina og Tyskland, som korrigerer synsfejl med linseudskiftning samt nyeste laserteknologi. Klinikkerne har behandlet over 300.000 patienter for alle grader af nærsynethed, langsynethed, bygningsfejl og grå stær. Desuden opereres stadig flere for alderssyn for at undgå brug af læsebriller. www.euroeyes.dk

 

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…