Fri os fra skønhedskonkurrencer for børn

Alle forældre vil deres børn det aller bedste, vores børn er jo vores dyrebareste eje. Men nogle gange kammer det helt over med forældrenes ambitioner på podernes vegne. De fleste kender nok den type forældre, der involverer sig så meget i barnets træning f.eks. til fodbold, at det bliver en belastning for alle andre omkring. Hidsige tilråb fra sidelinjen, skæld ud og bandeord over de øvrige deltagere. Pinligt og ulideligt at se og høre på.

 

I USA finder man en anden type stræben på barnets vegne, nemlig den hastigt voksende industri af skønhedskonkurrencer. De fleste af deltagerne i konkurrencerne er små børn mellem 1-5 år

 

“Før Evie er klar til konkurrencen kl. 10, skal hun være stylet med selvbruner, foundation, pudder, rouge, øjenskygge, lipgloss, falske øjenvipper, kunstige negle, paryk og en kjole med så meget farve og glitter som muligt. Det tager typisk fire timer at gøre sig klar til podiet.” (Politiken)

 

Forældrene kører gerne meget langt for at deltage i disse konkurrencer, i håbet om at hente en sejr hjem. Det er en dyr hobby, det koster op til 1000 dollar for at stille op og herudover koster udstyret også en mindre formue, kjolerne kan koste helt op til 8000 dollar og så er der parykker, negle, makeup og øjenvipper

 

Forældrene tror, at de gør det bedste for de små piger.

 

“Før havde hun (Sophia, red.) ingen personlighed, men det får hun ved at deltage i konkurrencerne. Det giver hende mod og selvtillid at stå på scenen. Hun elsker det.” (Politiken)

 

Der er kun en vinder

Men får børn nu også selvtillid af at blive udstillet på den måde? Der er kun en vinder, resten er tabere. Det skal man naturligvis lære, men som et barn på 1-5 år er det svært at vinde og tabe med samme sind.

 

Hvis man presser børn for hårdt og særligt i en tidlig alder, må det betragtes som et overgreb på barnet. Det kan være umuligt at finde den grænse, for børn vil gøre næsten hvad som helst for at gøre forældrene glade. For hvad er barnets egen lyst og hvad gør barnet for forældrenes skyld? Hver gang man ikke vinder, er det et nederlag for barnet i, ikke at kunne at leve op til forældrenes forventninger.

 

Det er stik imod al sund fornuft at det skulle give børn mere selvtillid, at presse dem ud over grænsen for at præstere. Børn der har det svært bliver netop styrket i deres selvværd ved at man søger de positive historier og fjerner fokus fra det negative ved at give barnet succes oplevelser.

 

Her har vi altså det stik modsatte og det kan kun give et dårligt selvværd. Forældre der vil det bedste for barnet på denne måde, fratager faktisk barnet dele af barndommen. For træningen kræver fravær fra kammerater, fra fri leg og fra afslapning. Mange børn bliver stressede af al den aktivitet, særligt i weekenderne der egentlig burde være øremærkede til at lade op i.

Læs også
De muslimske friskoler har få indberetninger om vanrøgt og omsorgssvigt af børn – “det er ikke en del af kulturen at gå til de danske myndigheder”

 

Børn har brug for andre børn

Børn og særligt de små har et stort behov for at lege og lege sammen med andre børn. Det er på den måde at de lærer om sig selv og andre og det er her, de lærer de sociale spilleregler. Nok det vigtigste at lære, inden man begynder i skolen.

 

Hvis man ønsker det bedste for sit barn, skal man naturligvis understøtte barnet i sin udvikling, men man skal ikke bruge det som stand-in til det, man aldrig selv kunne opnå.

 

Når man ser skønhedskonkurrencerne fra USA med de hysteriske mødre, der tuder og skaber sig, får man ondt af de stakkels små piger. Forældre der opfører sig på den måde, er dårlige rollemodeller for deres børn og der er langt til billedet at det selvtilfredse og glade barn, det kunne have været.

 

Klik HER og se billedserie.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…