Fine fornøjelser i herregårdsparken

Foto: Gammel Estrup – Herregårdsmuseet

I pinsen kan alle prøve kræfter med fortidens fornemme fritidsaktiviteter på Gammel Estrup. I parken kan man bl.a. forsøge sig med clock golf og lawn tennis og slappe af i smukke omgivelser med five o’clock tea i Orangerierne.

 

I pinsen d. 14. og 15. maj slår Gammel Estrup – Herregårdsmuseet dørene op for både særudstillinger og publikumsaktiviteter, der omhandler adelens ’Fine fornøjelser’ i perioden 1850-1920. I modsætningen til størstedelen af befolkningen, beskæftigede herregårdsejerne sig ikke med hårdt fysisk arbejde og var i besiddelse af det vigtige statussymbol, at de havde mulighed for at fordrive tiden med fornøjelige aktiviteter.

 

Clock golf, lawn tennis og five o’clock tea i parken

Når Gammel Estrup – Herregårdsmuseet i pinsen sætter fokus på adelens fritid, kan publikum selv få lov at være med. I parken kan man bl.a. forsøge sig med lawn tennis, golf på den til lejligheden anlagte clock green, ’skyde papegøjen’ og en cykeltur på væltepeteren. Museets formidlere vil være iklædt tidstypiske dragter og assistere ved de forskellige aktiviteter. Greven og grevinden har meldt deres ankomst i hestevogn, og måske kan man være heldig at udfordre herskaberne til et slag kroket.

 

”Vi er meget glade for, at vi ikke alene kan præsentere særudstillinger om temaet, men at vi også har lejlighed til at lade publikum selv prøve kræfter med fortidens fornemme fritidsliv. Denne kombination af teori og praksis – at tilegne sig viden og leve sig ind i fortiden – giver vores gæster en helt særlig oplevelse. Og sjovt bliver det helt sikkert også”, siger museumsinspektør Marie Andersen med et smil på læben.

 

Ovenpå de fysiske udfoldelser kan man puste ud på et tæppe i parken eller i Orangerierne, hvor der serveres five o’clock tea, scones og småkager ledsaget af tidens toner fra rejsegrammofonen. For dem der er på udkig efter en mulighed for at spise pinsefrokost i smukke omgivelser, serveres der også lækkert dansk smørrebrød med øl og snaps.

 

Foto: Gammel Estrup – Herregårdsmuseet

 

Udendørs fornøjelser og jagtselskaber

Det selskabelige liv blomstrede på herregårdene i årene 1850-1920 med mange gæster i sommerperioden, hvor herregårdenes omgivelser med skove, enge og parker var ideelle til udendørs fornøjelser.

 

Efter engelsk forbillede blev bl.a. lawn tennis højeste mode blandt overklassen, og flere herregårde anlagde tennisbaner i slutningen af 1800-tallet. Der blev dog holdt på formerne ved sportsudøvelsen og ikke slækket på den nydelige påklædning. Foto: Lokalhistorisk Arkiv i Gentofte

 

Læs også
Dannebrog: Folkets flag og et nationalt symbol – en bog skrevet med et varmt, dansk hjerte

Fra England, der var en stor inspirationskilde til livet på herregårdene, kom sportsgrene som tennis, badminton, golf og kroket. De nye sportsgrene var velegnede til de lange sommerdage med gæster, og danske herregårdsejere var hurtige til at tage de nye strømninger til sig. Fx anlagde en af landets førende adelsslægter Krag-Juel-Vind-Frijs, landets første golfbane på deres gods Frijsenborg.

 

Jagten havde gennem århundreder været en af adelens foretrukne fritidsinteresser og en væsentlig statusmarkør på herregårdene. I slutningen af 1800-tallet vandt de store jagtselskaber indpas på de danske herregårde. De store jagter varede ofte i flere dage, havde mange deltagere og indeholdt overdådige jagtmiddage og løssluppen selskabelighed og tiltrak sig royale gæster fra både ind- og udland.

 

Foto: Holsteinborg

 

Denne side af historien om landadelens fritidsliv kan opleves i Riddersalen, hvor der er dækket op til jagtselskab efter alle kunstens regler. I Orangerierne kan man opleve særudstillingen ’Fine fornøjelser’, med historiske fotos og genstande bl.a. udlånt fra Danmarks Golfmuseum. Begge særudstillinger er åbne helt frem til d. 23. oktober.

 

Arrangementet finder sted d. 14.-15. maj kl. 10-16

  • Det er gratis at deltage i aktiviteterne, når entreen er betalt
  • Børn under 18 år har gratis entre
  • Der kan købes smørrebrød og five o’clock tea i Orangerierne
  • Særudstillingerne er åbne fra 14. maj til 23. oktober
Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…