PARIS: Det blev udråbt som en gevaldig overraskelse, at tidligere premierminister Francois Fillon blev overlegen vinder af valget i går. her kunne franskmændene stemme på, hvem de ville foretrække blandt syv opstillede muligheded som den borgerlige kandidat til præsidentvalget i maj 2017.
Overraskelsen blev dog ikke så stor for Den Korte Avis’ læsere, som vil huske, at vi den 1. oktober i et portræt præsenterede Francois Fillon som ophavsmand til en bog om, hvordan grænseoverskridende islamisk fremtrængen kan besejres. (se længere nede i avisen)
“Vaincre totalitarisme islamique” hedder bogen. I den hedder det:
Schengen-aftalen må genforhandles, for den giver ingen garanti for at forsvare de ydre grænser og værne om det Frankrig, vi elsker med frihed og lighed, demokrati og ytringsfrihed og en fælles identitet med stolthed over vore hævdvundne værdier.
Den korte Avis skrev videre, at Fillon kommer fra egnen Sarthe, hvor befolkningen er kendt for at have en englelig tålmodighed, indtil man træder dem over tæerne. De tager ikke et nej for et nej og nægter at anerkende nederlag, indtil de er uafvendelige.
De egenskaber fik Fillon brug for. Hans knusende valgsejr blev nemlig endnu et nederlag for meningsmålinger og venstreorienterede medier. Bogen med hans programerklæring om kamp mod islamiseringen fik ikke megen omtale i Frankrig og slet ingen i Danmark undtagen i Den Korte Avis.
De første meningsmålinger gav Fillon en bundplacering, og i de efterfølgende nåede han ikke højere end til en hæderlig tredieplads efter eks-præsident Nicolas Sarkozy og tidligere premierminister Alain Juppé.
Fortsat broderstrid
Da optællingen af næsten seks millioner stemme endte kort før midnat, havde Fillon fået 44,2 procent af stemmerne, Juppé 28,9 og Sarkozy 20,8 procent.
Sarkozy meldte, at han trak sig ud af politik for at pleje privatlivet og nye interesser, og han udtrykte glæde over, at den borgerlige broderstrid var endt. Han anbefalede sine tilhængere at gøre som han selv og stemme på Fillon under anden valgrunde på søndag.
Sarkozy tog fejl, da han erklærede broderstrid for endt.
Tidligere premierminister Jean-Pierre Raffarin, som er nær ven af Alain Juppé, udtalte i en kommentar til valgresultatet, at han håbede, at Juppé ville overhale Fillon i anden runde, da han er bedre egnet til at sætte den nationale fronts kandidat Marine Le Pen til vægs under den forestående valgkamp.
En socialistisk kandidat bliver der næppe tale om. Præsident Francois Hollande vil først i december melde ud, om han tør driste sig til at stille op, selv om meningsmålinger kun giver ham fire procent opbakning hos vælgerne.
Den tidligere økonominister Emanuel Macron har brudt med Hollande og stiller op. Men han betragtes mere som liberal løsgænger end som socialist.
Alain blev til Ali
Alain Juppé, der er borgmester i Bordeaux, kan få sine problemer med at overhale Fillon i anden valgrunde. I modsætning til Fillon har han meget bløde holdninger over for muslimske indvandrere. Han har et intimt forhold til formanden for den muslimskle landsorganisation, Taqecq Oubrou, selv om denne har udtrykt sympati for det islamiske kalifat og det muslimske broderskab. Juppé har lovet ham en ny stormoske i Bordeaux på franske skatteyderes regning, og han har fået ham gjort til ridder af Æreslegionen .
Borgmesterens vattede holdning har indbragt ham øgenavnet Ali Juppé på Facebook og Twitter. Han var så sikker på taknemlighed hos islamiske indbyggere, at han på valgdagen i går indsatte busser fra indvandrertunge forstæder til valglokalerne.
Juppé er heller ikke sen til at tolke vennen Raffarins anbefalinger af ham som afstemmingernes endelige vinder. Han udtalte i aftes i sin kommentar til valgresultatet, at han fortsætter kampen. Første runde bragte en overraskelse, men anden runde kan bringe en ny, sagde han for åbne mikrofoner.