Filmanmeldelse – Mig før dig: Et liv værd at leve?

***** 4 stjerner ud af 6

 

MIG FØR DIG er et romantisk drama instrueret af den engelske teaterinstruktør Thea Sharrock (født 1976) og hendes første spillefilm. Manuskriptet er leveret af den engelske journalist og forfatter til kærlighedsromaner, Jojo Moyes (født 1969), og baseret på hendes bog af samme navn ”Me Before You”.

 

Handling
”Mig før dig” foregår i dag, og hovedpersonen, 26-årige Louisa Clark (Emilia Clarke), bor i en landsby i England. Fra første færd giver Lou indtryk af at være en sød, glad, omsorgsfuld og positivt indstillet ung kvinde – såvel over for kunderne i den café, hvor hun arbejder som servitrice, som i hjemmet.

 

Faderen er arbejdsløs og familien afhængig af Louisas indtægt, og det er derfor en katastrofe, da caféejeren er nødt til at dreje nøglen om. For hvor skal Louisa nu finde et arbejde? Hun har ingen rigtig uddannelse, men interesserer sig meget for mode, hvilket hendes farvestrålende og excentriske påklædning og tasker bærer tydeligt præg af.

 

Lou har tilsyneladende ingen planer for sin fremtid, så da jobcenteret tilbyder hende beskæftigelse som handicap-hjælper hos den velhavende unge bankmand, Will Traynor (Sam Claflin), slår hun straks til. Han bor hos sine stenrige forældre på deres gods, hvor de har indrettet en separat lejlighed til ham. To år forinden har Will mistet førligheden efter at være blevet kørt ned af en motorcyklist og er nu bundet til en rullestol uden udsigt til helbredelse.

 

Ikke underligt har Will mistet al livsgnist. Hans liv før ulykken har været næsten lige så eventyrligt som James Bonds, mens han nu kun kan slæbe sig igennem dagene med to faste hjælpere ved sin side. Han har konstante smerter, og hans desperation og fortvivlelse over den reducerede tilværelse som multi-handicappet får afløb i en sarkastisk og nedladende behandling af omgivelserne. Herunder Lou.

 

Med sin sødme, umiddelbarhed og naivitet lykkes det hende imidlertid langsomt at gennembryde Wills kynisme, så måske er hans liv alligevel værd at leve?

 

Sødsuppe med malurt
At det er to kvinder, der står bag denne temmelig urealistiske kærlighedsfortælling, kommer ikke som den store overraskelse. Men at urealistiske kærlighedshistorier ikke er at kimse ad vidner en række klassikere om: William Shakespeares ”Romeo and Juliet”, Jane Austens ”Stolthed og fordom” og Charlotte Brontës ”Jane Eyre” – for nu blot at nævne nogle stykker.

 

”Mig før dig” er i mange scener en omgang sødsuppe, hvor hovedpersonerne og de vigtigste bipersoner er både for smukke, for gode og for meget, men samtidig er Louisa og Will så charmerende og vindende (Will dog først efter at have været under Lous hjertevarme indflydelse!), at i hvert fald denne biografgænger faldt pladask for dem.

 

Lommetørklædet var fremme, men heldigvis fik sødsuppen sig en dosis tiltrængt malurt, fordi filmen ikke bare rummer en usandsynlig kærlighedshistorie, men faktisk indirekte en meget fin belysning af temaet aktiv dødshjælp. Så også derfor er ”Mig før dig” en biftur værd.

 

  • Længde: 110 minutter
  • Medvirkende: Emilia Clarke, Sam Claflin, Janet McTeer, Charles Dance m.fl.
  • Manuskript: Jojo Moyes
  • Instruktør: Thea Sharrock
  • Premieredato: torsdag d. 2. juni 2016

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…