Erdogans tilhængere kalder tyrkiske skoler i Danmark for terror-skoler – konflikterne i Tyrkiet rammer nu også os

Skærmprint You Tube

På en liste med 14 privatskoler i Danmark opfordrer dansk-tyrkiske forældre til at trække børn ud af skolerne.

 

En liste over 14 privatskoler i Danmark bliver delt på Facebook med opfordring til at trække børn ud af skolerne, der angiveligt støtter kupmagerne i Tyrkiet.

 

“Red dine børn fra Fethullah Gülens terrororganisations skoler” står der på tyrkisk. Og nedenunder er der navne og adresser på 14 privatskoler i Danmark.

 

Dokumentet florerer blandt dansk-tyrkere på Facebook og er blevet hyppigt delt, skriver TV2.

 

TV2 har talt med skolerne på listen. Alle har de oplevet, at et antal forældre har trukket deres børn ud op til skolestart. I alt er der tale om 366 elever, og på nogle af skolerne drejer det sig om 30-40 procent af eleverne.

 

På Hillerød Privatskole har de mistet 41 elever, svarende til knap hver fjerde elev på skolen.

 

Viceskolelederen fortæller, at forældre bliver presset af venner og familie, der støtter Erdogan til at trække deres børn ud.

 

– De bliver fuldstændig udelukket fra alle sociale sammenhænge. De bliver kaldt for landsforrædere og karakteriseret som nogen, der har deres børn gående i terroristskoler, fortæller Jørgen Skaastrup, viceskoleleder på Hillerød Privatskole til TV2.

 

Skolerne bliver anklaget for at støtte præsten og tænkeren Fethullah Gülen, som den tyrkiske præsident Erdogan mener står bag kupforsøget 15. juli.

 

De fleste af skolerne bekræfter, at de er inspireret af Gülens tanker om blandt andet vigtigheden af oplysning og god uddannelse. Men de afviser, at børnene bliver undervist i Gülens ideer, ligesom de siger, at de ingen direkte bånd har til ham.

 

Læs også
Højaktuel bog om præsident Erdogan og hans Tyrkiet

Ballerup Privatskole står også på listen, og her er 62 elever ikke dukket op til skolestart, svarende til hver tredje elev.

 

Viceskolelederen fortæller, at de fleste forældre gerne ville have beholdt deres børn på skolen, men er bukket under for pres udefra.

 

I Tyrkiet har præsident Erdogan lukket skoler, som han opfatter som Gülen-støtter, og han har også opfordret forældre over alt i verden til at trække deres børn ud af skolerne.

 

Ingen af de dansk-tyrkiske forældre, der har trukket deres børn ud af skolerne, har ønsket eller turdet lade sig interviewe til TV2.

 

Udmeldingen af 366 elever får store økonomiske konsekvenser for skolerne på listen. Flere af skolelederne fortæller til TV2, at de kommer til at effektivisere og afskedige en del af lærerstaben.

 

/ritzau/

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…