En meget stor afrikansk flygtningefamilie boede i et hus, hvor de efterlod en regning til kommunen for beskadigelser på 110.000 kr.

Thomas Kristensen udlejede sit hus i Glumsø til Næstved Kommune, som installerede en storfamilie på 6 voksne og 10 børn i den 260 m2 store villa.

 

Selv om familien kun boede i villaen i tre måneder, efterlod de alligevel misligholdelser for 110.000 kr. De anvendte for eksempel haven til at smide skrald i, og inde i huset har der været vandskader, og trægulvet i køkkenet er ødelagt.

 

”Jeg har måtte sætte huset i stand for 110.000 kr.,” fortæller udlejer Thomas Kristensen til Ekstra Bladet, men han understreger, at han bestemt ikke klandrer flygtningene for noget.

 

”De vidste ikke bedre. De var jo vant til at bo i et telt,” siger han.

 

Vidste ikke hvordan man bruger et komfur

Det er især køkkenet som har lidt overlast.

 

”Jeg ved ikke, om de har lavet mad på gulvet eller hvad. Men der var store ødelæggelser,” siger udlejer.

 

Naboerne fortæller om en anordning, som tyder på, at storfamilien i hvert fald har haft gang i et eller andet på gulvet.

 

”De havde sådan en jernplade på gulvet i køkkenet, som de lavede mad på til hele den kæmpe familie. Mit indtryk var, at de tændte op i køkkenet og slet ikke brugte komfuret,” fortæller Lauge Madsen som var nabo til storfamilien.

 

Storfamilien etablerede altså en varmekilde til madlavning på køkkengulvet i stedet for at bruge komfuret.

 

Ifølge udlejer er det ikke så mærkeligt, for hvis man er vant til at bo i et telt, ved man jo ikke, hvordan man bruger og vedligeholder et komfur.

 

Hvor skulle de vide fra, at der kommer en skraldebil?

Huset i Glumsø havde kun et toilet, så man kan forestille sig, at det til tider har været svært at komme til med 16 mennesker i huset. Børnene blev nogle gange bedt om bruge haven, der også fungerede som losseplads.

 

Men ifølge de lokale er det heller ikke så underligt, for de farverige og smilende congolesere vidste jo ikke, at skraldebilen kommer og tømmer skraldespandene.

 

”Hvor skulle de vide fra, at der kommer en skraldebil og henter affald? Sådan nogle helt praktiske ting aner de jo ikke en pind om,” siger naboen Inge-Lise Madsen til Ekstra Bladet.

 

Hjælp til alt

Det er frivillig-foreningen ”Næst Ved Afrika” som har stået for modtagelsen af de 16 FN-kvoteflygtninge. Formand for foreningen, Aligo Francis, siger, at familier som kommer fra en helt anden kultur, har massiv brug for hjælp – ifølge formanden noget, der ligner mere en arbejdsdag.

 

”Man kan jo ikke være hos dem 24 timer i døgnet. Det er jo frivillig hjælp, vi yder. Vi har også en familie at skulle være hos,” siger formanden.

 

De congolesiske kvoteflygtninge kunne ifølge denne udlægning ikke have gjort mere selv for at finde ud af, hvordan tingene fungerer i Danmark, og hvilke forpligter familien havde over for det omgivende samfund.

 

Man er tilsyneladende gået ud fra, at de bare skulle have hjælp til alt.

 

”Det er en stor opgave for kommunen at hjælpe flygtningefamilierne med at falde til,” siger integrationschefen i Næstved. (EB)

 

De ædle mennesker fra Afrika

Den politiske korrekthed har været så stærk, at man på forhånd udelukker, at der kan stilles nogle rimelige krav til en familie som denne.

 

Tilsyneladende er det, fordi man gerne vil være menneskelig. Men i virkeligheden er det udtryk for en ganske nedladende attitude over for de pågældende.

 

Som om congolesere ikke kan finde ud af, at hvis man låner noget, så afleverer man det tilbage i samme stand – eller også betaler man erstatning. Mon ikke tilsvarende regler findes i Afrika?

 

Og afrikanere kan vel også finde på at spørge om råd, hvis de ikke ved, hvordan tingene fungerer – for eksempel afhentning af skrald? Og hvis man forklarer det, kan de vel også finde ud af det. Mon de ville smide skrald udenfor døren eller ødelægge køkkenet, hvis de havde lånt et hus af magteliten i Congo?

 

Man får fremstillet denne familie som en samling ”ædle vilde mennesker”, der er kommet lige fra bushen i deres land.

 

Men det kan ikke passe, at de intet har lært om moderne civilisation, før de via FN kom til Danmark. Alligevel skal vi tro på, at de kom til Danmark helt uvidende om de mest elementære ting. Og vi skal tro på, at de slet ikke kunne lære noget under deres ophold i Glumsø.

 

Hvad med at stille nogle krav?

Det er fuldkommen absurd. Man ville hjælpe dem langt bedre, hvis man stillede krav til dem, og hvis man forventede, at de gjorde sig umage. Og det ville selvfølgelig også være langt bedre for deres omgivelser.

 

I stedet virker det, som om man nærmest har idylliseret, at de var ligeglade med alle regler for, hvordan man gør tingene i Danmark.

 

”De smilede altid og var glade. Man kunne fornemme på dem, at de gerne ville. Og så alle de flotte dragter, de havde på, når de tog til kirken,” siger nabo Inge-Lise Madsen. (EB)

 

Det kan meget vel være, at den congolesiske familie var glade og venlige mennesker. Men det er jo helt galt, at myndigheder og naboer ikke lærte dem at tage hensyn og vise samfundssind.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…