Man skal passe på, hvad man siger i disse tider. Næsten hvad som helst kan blive stemplet som politisk ukorrekt og fordømt i visse kredse – fra den yderste venstrefløj til Nordea Bank.
I USA er dette hysteri endnu mere udtalt end i Danmark.
Her er det mange steder tabu at ønske ”glædelig jul”. Det betragtes nemlig som ukorrekt at gøre opmærksom på, at man har en særlig national historie, med særlige traditioner, hvor kristendommen har en central plads.
Så i butikker, på julekort og i officielle sammenhænge bruger man ikke længere det traditionsrige ”Merry Christmas”. I stedet anvendes det udvandede ”Happy Holidays”, som er udnævnt til at være den officielle hilsen i forbindelse med højtiden.
Men det bryder den kommende præsident Donald Trump nu med, hvilket udløser forarget omtale hos TV2.
Trump: ’Merry Christmas’
I en tale fredag i Grand Rapids i staten Michigan sagde Trump:
”Vi vil begynde at sige ’Merry Christmas’ igen. Glædelig jul, glædelig jul.”
Trump understregede dermed julen som en højtid, der udspringer af USA’s kristne baggrund og er en afgørende del af den nationale identitet. Til det hører, at man ønsker hinanden ”glædelig jul”. Man behøver ikke at være kristen for at vise denne respekt for den nationale historie.
Men det huer bestemt ikke en journalist ved navn Silvie Ulrikke Østebø, der skriver om sagen på tv2.dk.
Forarget
Allerede i overskriften hedder det misbilligende, at Trump ”bryder en mangeårig tradition”. Journalisten glemmer dog at gøre opmærksom på, at han dermed vender tilbage til en tradition, der har mange flere år på bagen.
Journalistens forargede ordvalg fortsætter:
”Trumps udtalelser rammer således ned i midt i en kulturel og politisk debat, hvor normen i de seneste mange år har været, at alle skal føle sig inkluderet i den gængse hilsen og ingen bør påtvinges religiøse traditioner.” (en trykfejl i citatet er blevet korrigeret, red.)
Ingen tvivl om, hvor Silvie Ulrikke Østebø selv står. Det ville sikkert gøre stort indtryk på Donald Trump, hvis han ellers kendte til hendes eksistens.
Den danske jul og Nordea Bank
Det virker i øvrigt mærkværdigt, at de politisk korrekte gerne vil fejre jul, men ikke vil sige ”glædelig jul”. I Silvie Ulrikke Østebøes verden må selve fejringen af julen da være et angreb på, at ”alle skal føle sig inkluderet (…) og ingen bør påtvinges religiøse traditioner”.
Men man tør næppe foreslå at afskaffe julen af frygt for den folkelige reaktion. Ellers havde man såmænd nok gjort det.
Så man nøjes med at reagere forarget på en kommende præsident, der ved juletid ønsker amerikanerne ”glædelig jul”.
I Danmark er julen i et vist omfang også blevet ramt af den politiske korrekthed. Men i dagligdagen holder vi da heldigvis fast i at ønske hinanden ”glædelig jul”, uden at Nordea Bank, den yderste venstrefløj eller andre politisk korrekte kan komme efter os.
God gerning kan ikke gøres for tit:
GLÆDELIG JUL.