Boligøkonom: Luftfoto kan bidrage til bedre ejendomsvurderinger

Modelfoto/Colourbox

Luftfoto kan bidrage med brugbare oplysninger, når ejendomme skal vurderes, mener Curt Liliegreen.

 

Der skal blandt andet bruges luftfoto til at vurdere værdien af omkring 350.000 boliger, foreslår regeringen som et led i deres nye ejendomsvurderingssystem.

 

Metoden møder dog kritik fra en række partier på Christiansborg og Dansk Ejendomsmæglerforening.

 

I nogle sammenhænge giver det dog god mening at bruge luftfoto, mener Curt Liliegreen, som er direktør ved Boligøkonomisk Videnscenter.

 

– Det er en detalje, der er taget ud af en sammenhæng. Systemet bruger mange forskellige kilder. Luftfoto er kun en af dem, siger han.

 

– Man bruger BBR-registret (Bygnings- og boligregistret, red.), når man skal vurdere fast ejendom. Problemet er, at folk river ned og bygger til uden at indberette det.

 

Her mener han, at luftfoto kan hjælpe med brugbare oplysninger. Han påpeger desuden, at luftfoto allerede bruges i dag.

 

Selv om han ikke tror, at luftfoto kommer til at gøre “den store forskel”, mener han, at det er et brugbart redskab.

 

– Hvorfor ikke bruge det, spørger han.

 

Behovet for at bruge luftfoto er opstået, fordi det nye system bygger på et nyt princip for vurderinger, forklarer Curt Liliegreen.

 

Læs også
Lars Løkke Rasmussen og danaidernes kar

– Det væsentlige i det nye vurderingssystem er, at man går ud og kigger på de handlede priser. Skal man vurdere en konkret ejendom, så kigger man på 10-15 ejendomme i området, der er blevet handlet, siger han.

 

– Det er en af de nye metoder, som jeg tror vil forhindre mange af de åbenlyst urigtige vurderinger.

 

Problemet opstår i de områder, hvor der er længere mellem hushandlerne, fordi der er færre ejendomme. Her får systemet for få oplysninger til at lave en vurdering.

 

– Det er derfor, at man har sagt, at man vil bruge andre metoder på 350.000 ejendomme, for der fungerer systemet ikke, siger Curt Liliegreen.

 

Kritikerne af regeringens idé så hellere, at ejendommenes værdi blev fastsat efter inspektioner af embedsmænd. Det mener skatteminister Karsten Lauritzen (V) ikke, at der er råd til.

 

/ritzau/

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…