Blå blok står svækket, selv om udlændingepolitikken dominerer dansk politik – Venstre-regeringen er nødt til at træffe et afgørende valg

 

 

I fredags kom en meningsmåling, som vakte stor opsigt. Den gav med ét slag Socialdemokraterne en tilbagegang på enorme syv procentpoints i forhold til valget. (Megafon/Politiken og TV2)

 

Målingen blev naturligt nok forbundet med asylsituationen. Stort set alt i dansk og europæisk politik er jo i øjeblikket forbundet med asylsituationen.

 

Den socialdemokratiske tilbagegang blev flere steder tolket som vælgernes straf for, at partiet var med i det store forlig om stram asylpolitik.

 

Nu er der så noget, der kunne tyde på, at denne måling ramte ved siden. I hvert fald er der kommet to andre målinger, som kun giver Socialdemokraterne en ganske lille tilbagegang (Greens/Børsen og Voxmeter/Ritzau).

 

Men debatten om Megafon-målingen viser, hvor stor usikkerheden er om, hvad asylsituationen vil betyde for dansk politik.

 

Rødt flertal

Normalt har man kunne regne med, at blå blok blev styrket, når udlændingepolitik stod højt på dagsordenen. Men det synes ikke at ske i øjeblikket.

 

Meningsmålingerne viser rødt flertal. På den blå side halter det specielt for regeringspartiet Venstre, der ligger under niveauet ved valget, som i forvejen var stærkt utilfredsstillende for partiet.

 

Venstre har i dag et problem med udlændingepolitikken. Det afspejler sig i, at regeringen ikke sender klare signaler. Det kan man ikke holde til i længden. Før eller siden vil Venstre være nødt til at træffe et afgørende valg.

 

Regeringsansvaret

Det slider på Venstre at have regeringsansvaret under asylkrisen.

 

Balladen omkring flygtningene og kommunernes økonomi er et strålende eksempel. Kommunerne kræver, at regeringen kommer med flere penge. Specielt har man brug for hjælp til at kunne finde boliger til flygtninge

 

Men regeringen kan ikke bare lukke pungen op. Hele den offentlige økonomi er trængt. Og Folketingets partier har for nylig brugt penge på deres forskellige mærkesager i forbindelse med finansloven. Forude venter nye krav om både velfærd og skattelettelser.

 

Så regeringen er ude i en hård kamp, og vælgernes sympati ligger givetvis hos kommunerne i denne sag.

 

Socialdemokraterne

Samtidig presses regeringen af Socialdemokraternes nye stramme kurs i udlændingepolitikken. Mette Frederiksen har tydeligvis besluttet sig for, at hendes parti ikke skal tabe endnu et valg på at være for slap i udlændingespørgsmål.

 

Måske vil Socialdemokraternes strammere kurs støde nogle af partiets traditionelle vælgere væk. Men selv hvis det sker, bliver disse vælgere i rød blok. Kan partiet så samtidig hente nogle stemmer fra de borgerlige på den stramme kurs, vil det samlet set styrke rød blok.

 

Det synes at være billedet lige i øjeblikket.

 

Signalforvirring

Endelig rammes regeringen af usikkerheden om den asylpolitiske kurs i Venstre. Man har været enige om, at stramninger er nødvendige. Men der er uenighed om, hvor langt man skal gå, og hvor offensivt man skal forsvare den stramme linje.

 

Det førte for eksempel til, at man reagerede alt for svagt på den såkaldte smykke-sag.

 

Her gik alle Venstres bestræbelser ud på at tale beroligende til de politisk korrekte udenlandske medier. Man understregede, at Danmark på ingen måde behandler flygtninge dårligt. I sig selv var dette nødvendigt for at aflive mediernes myter.

 

Men samtidig skulle man have talt til de danske vælgere og understreget, at mediehysteriet også var et angreb på den stramme udlændingepolitik, og at regeringen ville afvise dette angreb.

 

Ved at undlade dette, skabte man signalforvirring om, hvad Venstre-regeringen står for. Som sagen udviklede sig, kan Venstre meget vel have tabt til begge sider på én gang.

 

 

Antallet

Man kan sige med sikkerhed, at problemerne med asylpresset kun vil vokse i den kommende tid.

 

Asyltallene er i øjeblikket langt højere, end de var for et år siden. Men de holdes trods alt nede af vintervejret.

 

Med foråret vil strømmen til Europa eksplodere igen. Danmark kan måske blive hjulpet noget af, at Tyskland og Østrig ikke længere tillader folk uden papirer at rejse igennem deres lande med den begrundelse, at de vil til for eksempel Danmark.

 

Men der kommer et kraftigt tryk også på Danmark. Derfor må regeringen indstille sig på, at der skal laves skrappere begrænsninger på indrejsen til Danmark. For eksempel med ID-kontrol før grænsen, som svenskerne gør.

 

På længere sigt kan man heller ikke finde en holdbar løsning på kommunernes problemer med at finde boliger og skaffe penge, hvis strømmen ikke begrænses markant.

 

Det altafgørende spørgsmål i forbindelse med asylsituationen drejer sig om antallet. Her står Venstre-regeringen over for et afgørende valg.

Del på Facebook