Sjælsmark Kaserne, nord for København og 1,5 km fra asylcenter Sandholm, blev taget i brug som udrejsecenter for afviste asylansøgere i 2015.
Påvirkningen af lokalsamfundet har været markant, især i den nærmeste by Allerød, hvor flere dagligvarebutikker har været nødsaget til at indføre drastiske sikkerhedsforanstaltninger.
I Netto har man af hensyn til de ansattes sikkerhed valgt at lukke butikken kl. 20, selvom det er normalt at holde åbent til kl. 22. Og de ansatte er blevet udstyret med mobile overfaldsalarmer.
Ditte Nørgaard kommer i Allerød, hun fortæller til Den Korte Avis:
-Jeg har lige været i Allerød og handle. Der hørte jeg om de problemer, som udrejsecenter Sjælsmark har skabt. Der stjæles med arme og ben. Supermarkederne i midtbyen har været nødt til at ansætte vagter – en af dem sågar to – til det hvide ud af øjnene, da det skal være folk, der taler de relevante fremmedsprog og er villige til at tage en risiko.
-Discountforretningerne Fakta og Netto har været nødt til at indskrænke deres åbningstid med to timer, så de lukker samtidig med de andre supermarkeder. Det betyder to timers tabt indtjening for forretningerne og to timers tabt arbejdsløn for de ansatte.
-De ansatte er også nødt til at bære rundt på overfaldsalarmer.
-Det kan simpelthen ikke have sin rigtighed! Jeg er så forstemt og rystet. Det burde frem, så selv de politikere, der undlod at protestere over centerets etablering i sin tid, kan forstå, at det har konsekvenser for deres borgere. Hvad bliver det næste? De kommer ind i forretningerne i store grupper og er fuldstændig ligeglade med at blive taget som tyve. Det har ingen konsekvenser for dem – de er jo udvist.
Ditte Nørgaard har tidligere skrevet et kritisk læserbrev om Udrejsecenter Sjælsmark. Det blev bragt i lokalavisen Allerød Nyt. Et par dage efter, havde nogen smadret garagevinduet og lavet hærværk på bilen så køleren måtte omlakeres.
Det er uopklaret om der er en sammenhæng mellem læserbrevet og hærværket i garagen, men sammenfaldet sætter selvfølgelig tanker i gang.
Det er især efter kl. 18 at der er problemer
Nettos Landsdirektør Brian Seemann bekræfter overfor Den Korte Avis, at man har valgt at udstyre medarbejderne med mobile overfaldsalarmer, at åbningstiden er indskrænket og at vagter er tilknyttet butikken.
-Det gør vi af hensyn til medarbejdernes sikkerhed. Deres tryghed ligger os meget på sinde.
-Det er ikke rimeligt, at folk skal være bange for at gå på arbejde, og at vores medarbejdere skal udsættes for krænkende tiltale og/eller overfald. Vi må erkende, at man ikke kan drive forretning på normale vilkår i Allerød.
-Problemerne opstår primært om aftenen efter kl 18, hvor store grupper af asylansøgere forsamler sig ved stationen. Derfor har vi valgt at lukke kl. 20 i stedet for kl. 22, som ellers er normalt for vores butikker, siger Brian Seemann.
Den Korte Avis har rettet henvendelse til Informationsdirektør hos COOP Jens Juul Nielsen, angående Fakta Allerød på Stationsvej 3 i Lillerød. I skrivende stund har direktøren ikke tilkendegivet, om Fakta har skærpet sikkerheden af hensyn til medarbejderne.
En tikkende bombe under lokalsamfundene
Afviste asylansøgere i udrejseposition kan frit bevæge sig rundt i samfundet. Disse udlændinge får kost, logi og andre fornødenheder af den danske stat. Men nogle af dem synes åbenbart, at de skal stjæle sig til mere end det.
Det rammer dagligvarebutikkerne, hvor de kommer enkeltvis eller i grupper. Som den handlende borger i Allerød fortæller, så er de totalt ligeglade med om de bliver opdaget. De har nemlig intet at miste.
I Allerød er flere butikker hårdt ramt. Det samme kan meget vel ske i forbindelse med det nye udrejsecenter i Jylland – det tidligere åbne fængsel Kærshovedgård ved Ikast.