Allehelgensgys på Gammel Estrup

Gl. Estrup Herregård. Foto: Walter Jørgensen

På Allehelgensaften mandag den 31. oktober kan man opleve herregården Gammel Estrup kun oplyst af levende lys. På aftenen fortælles de spøgelseshistorier, som er knyttet til stedet, og er man (u)heldig, kan man møde både gengangere og overnaturlige væsener i sale og gemakker, kælder og have.

 

Forklaring på det uforklarlige

I den fugtige kælder under herregården og ude i den mørke herregårdshave kan besøgende risikere at støde på nogle af de grufulde væsner, fra den danske folketro, som i flere århundreder har skabt frygt blandt folk på landet. Væsner, som er opstået i folks bevidsthed, for at forklare det, som ellers ikke kunne forklares. Museumsinspektør Marie Kirstine Elkjær fortæller:

 

”Før i tiden har uforklarlige fænomener eller tragiske begivenheder dannet grundlag for troen på overnaturlige væsner. En dårlig høst blev forklaret med, at der havde været drilske trolde på spil, den tunge dis over marken var mosekonen, der bryggede, og hvis en ung mand forsvandt, troede man, at elverpiger var de skyldige”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den grumme gravso

Læs også
Dannebrog: Folkets flag og et nationalt symbol – en bog skrevet med et varmt, dansk hjerte

Herregårdens tjenestepiger og sognets bønder var på vagt overfor de lumske væsner, som de alle frygtede. Særligt et væsen, den fæle gravso, kunne få blodet til at fryse til is hos enhver, som så den. Ifølge sagnet var en gravso et afdødt barn født i dølgsmål, som viste sig i en rædselsvækkende skikkelse med ly sende øjne og strittende børster på den skarpe ryg.

 

”Gravsoen repræsenterer derved frygten for at blive gravid uden for ægteskab. Før i tiden var det nemlig en stor ulykke at blive gravid, hvis man ikke var gift. Kvinden kunne se en økonomisk usikker fremtid og offentligt fordømmelse i møde. Derfor så nogle af disse kvinder ingen anden udvej end at føde barnet i dølgsmål og derefter skaffe sig af med barnet”, forklarer Marie Kirstine Elkjær.

 

Dømt til at gå igen

Som enhver rigtig herregård har Gammel Estrup naturligvis også spøgelseshistorier knyttet til stedet. På Allehelgensaften fortælles disse historier, og man kan måske få et glimt af et genfærd eller to. Ifølge den gamle folketro rejser et menneske sig fra sin grav, fordi det endnu ikke har fundet evig hvile.

 

”Når mennesker tvinges til at gå igen, skyldes det efter sigende, at de har handlet uretfærdigt eller gjort utilgivelige ugerninger. I den forbindelse skulle der findes både kolde og varme spøgelser. De kolde spøgelser er skyggen fra mennesker, hvis ugerning ikke er så stor, mens de varme gespenster, er ånden af de mennesker, som har syndet mere alvorligt, og som derfor kommer og besøger os direkte fra helvedes brændende ild, siger Marie Kirstine Elkjær.

 

Heldigvis, fortæller hun, er Gammel Estrup primært hjemsøgt af kolde spøgelser som for eksempel Overstaldsmesteren, der må gå igen som følge af en enorm forfængelighed i livet, og Augusta Winterfeldt, som er dømt til at vandre hvileløst rundt med blodige hænder, fordi hun en julenat i 1700-tallet tvang sine tjenestepiger til at spinde.

 

Uden mad og drikke…

Læs også
En guide til Grundtvig

Når de besøgende har oplevet overnaturlige væsener i have og kælder og gespenster på herregården, er der mulighed for at sunde sig med en varm kop kaffe og et stykke af ”grevens æblekage” i Herregårdskøkkenet og kaffestuen.

 

For de sultne vil PGU (Praktisk GrundUddannelse) Rosenholm desuden omkring aftensmadstid sælge rygende varm og krydret ”Allerhelvedesgryde” samt drikkevarer i orangeriet i haven.

 

Allehelgensaften på Gammel Estrup er den 31. oktober. Man besøger herregården i hold kl. 17, 19 og 21. Betaling i porten. Pris: 75kr. Børn under 18 år ifølge med forældre er gratis. Institutioner (børn) 25 kr pr. person. Der er begrænset plads, så bestilling er nødvendig på 8648 3001. Anbefalet aldersgrænse i kælderen er 10 år. Al færdsel i haven er på eget ansvar.

 

PRESSEMEDDELELSE

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…