Afviste asylansøgere går helt bevidst efter at skabe enorm ballade, når de skal sættes på flyet hjem – så vil kaptajnen ikke have dem med

Det sker i gennemsnit en gang om dagen året rundt, at afviste asylansøgere får held til at forhindre, at de sendes retur til hjemlandet.

 

De har nemlig fundet ud af, at hvis de skaber enorm ballade med råb, skrig og protester, mens de er på vej ud i flyet, så vil kaptajnen ikke have dem med ombord.

 

I år er det indtil videre sket 172 gange. Det skriver Jyllands-Posten.

 

”Når vi sidder i et almindeligt kommercielt rutefly, så er det kaptajnen, der har den absolutte myndighed, både i forhold til sikkerhed og øvrige passager. Hvis han siger, at det der, det kan jeg ikke stå inde for, og jeg vil gerne bede jer om at stå af, så er vi nødt til det,” siger politiinspektør Richard Østerlund la Cour, der chef for Udlændinge Center Nordsjælland.

 

Ifølge politiinspektøren vil man af hensyn til den afviste asylansøger helst benytte almindelige rutefly til hjemsendelserne, fordi det er mest ”naturligt” og vækker mindst opsigt.

 

Men det er også den billigste løsning, forudsat at den afviste ikke begynder at skrige, så kaptajnen ikke vil have ham med og billetten dermed er tabt.

 

Eksempler

Iranske Mehdi Rahimi er en af de afviste asylansøgere, der har skabt voldsom ballade på vej op i flyet. En gang var han fikseret i håndjern og med lænker om benene, men kaptajnen nægtede at tage ham med, og så måtte politiet køre ham tilbage til asylcentret.

 

Nu bor iraneren sammen med 34 andre afviste enlige mandlige asylansøgere på Kærshovedgård i Midtjylland.

 

Der skulle godt nok være 111 afviste asylansøgere på Kærshovedgård, men nogle er aldrig dukket op, andre er lige så stillet forduftet.

 

Rahimi har været i Danmark siden 2013, hans iranske ven Yousef Karimi siden 2010. En tredje iraner fortæller Jyllands-Posten, at han kender en del, der er gået under jorden, fordi de ikke vil hjemsendes.

 

Ret beset behøver de afviste asylansøgere ikke at gå under jorden, for hvis de ikke vil samarbejde om hjemsendelsen, så har myndighederne tilsyneladende besluttet sig for, at lade dem blive.

 

Ifølge politikommissær la Cour er det især lande som Iran, Irak og Somalia, der er svære at hjemsende til, og hvis de afviste ikke vil samarbejde, så bliver det altså endnu sværere.

 

Når mennesker afvises asyl i Danmark, så er det naturligvis, fordi man vurderer, at de uden risiko kan vende hjem – uanset at de selv siger det modsatte.

 

Afviste asylansøgere kommer i vidt omfang fra de samme lande såsom Iran, Somalia, Syrien og Afghanistan. Man kan derfor spørge sig, hvorfor de ikke samles i landegrupper og bliver sendt hjem i et militærfly. Så kan de lave ballade, uden at det kan bruges som pression for at blive i Danmark.

 

Danske asylafgørelser bør ikke påvirkes af, hvem der råber mest op.

 

 

Del på Facebook