Det er altid spændende, når man skal hjem.
Det er Mary Consolata Namagambe, som studerer i Danmark, der fortæller, hvad der sker, når hun ind imellem rejser hjem til Uganda.
At komme ‘hjem’ betyder selvfølgelig mange ting.
Men noget gør et særligt indtryk.
Hun oplever, hvor fuldstædig vilde forestillinger folk har om, hvor velhavende et liv, man lever, i Danmark og Europa i det hele taget.
Det har hun skrevet et indlæg om i b.dk: www.b.dk/kommentarer/jeg-er-jo-en-levende-reklame-for-det-gode-liv-i-nordeuropa
Mange i Uganda tror tilsyneladende, at Danmark flyder med mælk og honning, og at mennesker som Mary, der lever i Vesten, vælter sig i rigdom. Derfor vil mange i Uganda og andre afrikanske lande også til Danmark eller et andet land i Europa.
Mary Consolata Namagambe beretning siger noget om det enormt pres, der i stigende grad er fra afrikanere, der vil til Europa.
Rejsen hjem
Når hun skal hjem bliver flybilletten først købt og familien underrettet.
“Dernæst kommer ønskesedlerne fra familien. Jeg husker, at min fætter engang sendte mig en liste over, hvad jeg skulle tage med til ham som gave. Blandt hans ønsker var en Iphone 6, en Macbook Pro, en Ipad. Da jeg modtog beskeden, tænkte jeg: »Ved han ikke, at jeg studerer, eller tror han bare, at pengene hænger på træerne i Danmark?«
Namagambe oplever, hvordan hun selv bliver opfattet som én, der har maaaange penge, når hun er hjemme og besøge familien. Engang gik der et rygte om, at hun havde en kuffert fyldt med penge med hjem til familien.
Og det hjælper tilsyneladende ikke rigtigt, at hun forklarer landsbyen, at når hun har en iphone eller en Macbook Air, så er det fordi, hun har købt den på afbetaling og altså ikke, fordi hun er rig.
Det tror hende ikke.
Og realiteten er jo også, at levefoden generelt er langt højere i Europa, end den er det for mange i afrikanske lande.
Dertil kommer, at de overdrevne forestillinger får næring fra mange af dem, der bor i Europa. Når de kommer hjem til Uganda eller et andet land i Afrika, så puster de sig op og spiller fin og rig. En lavtlønsarbejder eller en kontanthjælpsmodtager kan fremstiller sig selv som velhavende.
Mary Consolata Namagambe skriver:
“Jeg har set mange ugandere holde ferie i Uganda og ud fra den måde, de fører sig frem på der, ville man aldrig gætte, at deres beskæftigelse for eksempel er rengøring i Danmark. Jeg har oplevet rengøringsassistenter, SOSU-hjælpere og kontanthjælpsmodtagere opføre sig som millionærer i Uganda. Jeg har set dem i store lejede biler, set dem kaste rundt med penge, som om man plukker dem fra træerne, jeg har set dem komme ind på barer og give en omgang til hver og én i baren, og set dem smide penge efter kvinder, som om det var ingenting,” skriver hun.
I et dilemma
Som man læser Mary Consolata Namagambe er hun i et dilemma.
På den ene side råder Namagambe sine landsmænd fra at rejse til Europa. Hun prøver at advare dem om, at livet kan være hårdt i Europa.
Men hun erkender også, at hun selv har et godt liv i Danmark:
“Men hvem er jeg med alle mine privilegier at kunne fortælle dem, at de skal blive i Uganda?”
Samtidig ved hun også, at der er grund til at advare. Rejsen kan være er farlig for alle dem, der ikke kan komme til Europa som for eksempel studerende, som hende selv.
Derfor taler hun et alvorsord til de landsmænd, der lever i Europa, og som gennem deres opførsel giver et overdrevet rosenrødt billede af deres tilværelse i Europa:
”Hvis du som afrikaner fra Vesten har denne opførsel, når du vender tilbage til dit hjemland, skal du vide, at du er medansvarlig for de tusindvis af afrikanere, som drukner i Middelhavet, fordi du giver dem et falsk billede af, hvad Europa er,” skriver hun. (Berlingske)
Mary Consolata Namagambe giver et indblik i et stykke virkelighed og hendes hensigt er at bremse den afrikanske migration til Europa.
Men det er en dråbe i havet.
Hundredetunsinder er i år strømmet ind i Europa – især til Italien. Overalt i Europa mærker man konsekvenserne af denne tilstrømning. I Den Korte Avis er der nu næsten dagligt artikler om afrikanere i Europa.
Og mange hundredetusinder flere står på spring til at tage turen over Middelhavet.
http://www.b.dk/kommentarer/jeg-er-jo-en-levende-reklame-for-det-gode-liv-i-nordeuropa