Det måtte komme: Eva Kjer Hansen går af – sagen får konsekvenser for Løkke

mfm.dk

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen går af. Det fremgår af et telegram, som er placeret på Miljø- og Fødevareministeriets hjemmeside. Her skriver Eva Kjer Hansen:

 

“Jeg har i dag meddelt statsministeren, at jeg trækker mig fra posten som miljø- og fødevareminister. Jeg har været glad for hver eneste dag, som jeg har stået i spidsen for det nye Miljø- og Fødevareministerium. Men jeg vil ikke stå i vejen for regeringen og Lars Løkke Rasmussen. Danmark har brug for et borgerligt-liberalt sammenhold.”

 

Derfor måtte Eva Kjer Hansen gå

Eva Kjer Hansens afgang kommer ikke som nogen overraskelse, sådan som sagen om mistillid til hende har udviklet sig.

 

Det lå fast, at De Konservative onsdag ville stemme et mistillidsvotum mod ministeren igennem sammen med rød blok. Med de udtalelser, der var kommet fra Lars Løkke, kunne han dårligt reagere anderledes på en sådan situation end ved at udskrive valg.

 

Det syntes udelukket, at han kunne få De Konservative til at opgive deres mistillidsvotum.

 

Samtidig har to aktuelle meningsmålinger vist, at Eva Kjer Hansen ikke har opbakning blandt vælgerne (Megafon/TV2 og Politiken) (Gallup/Berlingske). Det er helt efter bogen: Når medierne laver en så massiv kampagne mod en minister i en sag, som vælgerne ikke har det store forhold til, så vil vælgerne i høj tage bestik efter mediernes fremstilling. Det er den ubehagelige kendsgerning.

 

Ifølge de to meningsmålinger står De Konservative nærmest til en mindre fremgang ved et valg, mens Venstre står til en tilbagegang fra et i forvejen meget lavt niveau. Man skal tage disse tal med forbehold, men de gav i hvert fald ikke Løkke nogen trumf i forhold til Søren Pape Poulsen.

 

Lars Løkke havde dermed ingen mulighed for at bruge et nyvalg som en trussel, der fik De Konservative til at flytte sig. Tværtimod risikerede Løkke, at han fik bundet sig til at udskrive et valg, hvor Venstre ville tabe, og hvor blå blok ville miste regeringsmagten.

 

Derfor måtte Eva Kjer Hansen gå. Og det skulle netop være en “frivillig” afgang, så man ikke skabte det indtryk, at Løkke svigtede hende. Men konklusionen har givetvis været afstemt mellem Løkke og Kjer Hansen.

 

Heksejagt

Læs også
Lars Løkke, Inger Støjberg og Mette Frederiksen siger ja til FN-pagt, der lægger op til langt større ikke-vestlig indvandring

Denne sag burde aldrig være kommet så vidt. Eva Kjer Hansen gjorde sig ikke skyldig i nogen forseelse, der bare tilnærmelsesvis kunne berettige et mistillidsvotum. Oven i købet undlod man at varsko statsministeren om, at der var en mistillidserklæring på vej, så han havde haft en chance for at gribe ind i sagen.,

 

Hvis man var utilfreds med noget, skulle man have klaret det ved et kræve politiske indrømmelser af ministeren – ikke ved at løbe efter mediernes heksejagt på hende.

 

Må leve på de andres præmisser

Der er nu basis for, at blå blok kan lave den tillægsaftale til landbrugspakken, som man har siddet på Marienborg og forhandlet om. Dermed skulle der komme ro på den front.

 

Men tilbage står, at dette forløb er endt med et klart nederlag for Lars Løkke og Venstre-regeringen. Løkke var ude af stand til at forsvare sin minister. Han kunne ikke banke blå bloks mindste parti på plads.

 

Sagen understreger, hvor svært den smalle Venstre-regering har det. Den bliver hele tiden presset af de andre partier i blå blok, der stiller krav om at få deres mærkesager tilgodeset.  Og Løkke må erkende, at han er sårbar over for trusler om at vælte regeringen eller i hvert fald gøre livet surt for den.

 

Dette bliver selvfølgelig forstærket af, at vælgeropbakningen til både Venstre og Løkke er svag.

Læs også
Ud på aftenen sagde Thulesen Dahl og Løkke pludselig ord til hinanden, der ændrede hele den politiske situation

 

Løkke har  hele tiden været klart over, at hans regering langt fra kunne sætte ren Venstre-politik igennem, men måtte give betydelige indrømmelser til de andre blå partier.

 

Men dramaet om Eva Kjer Hansen peger i retning af, at regeringen nok i endnu højere grad må leve på de andres præmisser, end Løkke havde håbet på.

 

Der bliver brug for alle hans evner til at manøvrere og strikke løsninger sammen under vanskelige vilkår.

 

 

 

 

 

 

Læs også
Angela Merkel møder nu et åbent oprør fra sine egne rækker
Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…