Socialdemokraternes kampagne siden nytår, der har sat Helle Thorning som person i centrum, har foreløbig været både en succes og en fiasko.
Den har været en fiasko i forhold til det væsentligste, nemlig hvor stærkt de to politiske blokke står i forhold til hinanden. Her er der ikke sket den store forandring – rød blok ligger stadig langt efter blå blok.
Dermed er der sandsynlighed for, at Helle Thorning må gå af som statsminister efter valget.
Men på en anden led kunne det se ud, som om den socialdemokratiske kampagne har haft en vis succes:
I flere meningsmålinger er Socialdemokraterne som parti gået frem på det seneste. I den mest aktuelle måling fra søndag endda så meget, at partiet ligger på niveauet fra valget i 2011. (Gallup/Berlingske)
Ved valget fik man 24,8 procent af stemmerne, i Gallup står man til 24,2 procent.
Fremgang i forhold til sidste valg?
Denne socialdemokratiske fremgang opnås imidlertid på bekostning af de andre partier i rød blok. Specielt går det hårdt ud over De Radikale. De er i målingen helt nede på 6,6 procent af stemmerne mod 9,5 procent ved valget. Partiets lederskifte synes at have ramt det hårdt.
Også SF ligger langt under valgresultatet, selv om partiet har fået et vist løft under Pia Olsen Dyhr som formand.
Tendensen til, at Socialdemokraterne vinder frem på de andre røde partiers bekostning, kan måske endda blive yderligere forstærket i valgkampen.
Dermed kan der opstå en situation, som de færreste ellers hidtil har regnet med: Socialdemokraterne kan få fremgang i forhold til sidste valg.
Det vil ganske vist ikke være det store at prale med for partiet, eftersom valget i 2011 med rette blev betragtet som en katastrofe for det. Et historisk lavpunkt.
Men i mellemtiden har man været endnu længere nede. Så nu vil socialdemokraterne opleve det som en sejr, hvis bare det går bedre end sidst.
Sker det, kan det også få store konsekvenser internt i parti. Et sådant resultat kan udløse et uventet drama i forholdet mellem Helle Thorning og Mette Frederiksen.
Næsten alle går ud fra, at Mette Frederiksen tager over
Hidtil har det været den almindelige antagelse, at to ting ville følges ad ved valget: Rød blok ville tabe, og Socialdemokraterne ville gå tilbage.
Der har været bred enighed om, at Helle Thorning i en sådan situation vil være nødt til at gå af som socialdemokratisk formand til fordel for Mette Frederiksen, som er den klare kronprinsesse.
Med et dobbelt nederlag for rød blok og for Socialdemokraterne vil det interne pres for, at Thorning skal slutte, være massivt.
Hvis hun klamrede sig til posten, ville det udløse et kampvalg på en ekstraordinær kongres. Og det forløb ville socialdemokraterne hade at skulle igennem – man prøvede det i 1992, og det var dybt traumatisk.
Så selv om Thorning er typen, der kæmper til det sidste, er det trods alt svært at forestille sig, at hun også ville tage kampen efter en socialdemokratisk tilbagegang ved valget.
Lettelse
Men hvad nu, hvis Socialdemokraterne ender med at gå frem?
Det vil i sig selv skabe en betydelig lettelse i et parti, der ellers har frygtet det værste. Ikke mindst lettelse blandt de S-politikere, der så alligevel får sæde i det ny folketing.
Hvis Thorning i en sådan situation vælger at kæmpe for sin post, kan det blive betydeligt vanskeligere at presse hende til at gå ”frivilligt”. Blandt partimedlemmer, tillidsfolk og folketingsmedlemmer vil der sandsynligvis opstå en vis splittelse.
Går det sådan, vil Mette Frederiksen og folkene omkring hende pludselig skulle til at overveje, hvilke omkostninger et opgør om formandsposten vil have for partiet.
Så enkelt bliver det måske ikke for Mette Frederiksen
Det sandsynligste er stadig væk, at Mette Frederiksen afløser Helle Thorning som socialdemokratisk leder efter valget.
Men får Socialdemokraterne som parti en fremgang ved valget, vil det skabe en helt ny stemning i partiet, og dermed bliver situationen vedrørende formandsposten langt mere kompliceret, end man hidtil har regnet med.
Hvis Thorning vil kæmpe, kan der opstå et drama om den formandspost, som de fleste allerede har tildelt Mette Frederiksen.