Unge kriminelle forgyldes med dyre skirejser – ofrene får ingenting

Collage / Colourbox

Det er ikke kun på Kriminalforsorgens institutioner, de indsatte lever et liv med dyre udlandsrejser. Også på de lukkede institutioner for kriminelle unge under 18 år er der oplevelser i udlandet.

 

Samtidig er der fortsat problemer med at sikre en tilstrækkelig indsat for dem, der har været ofre for vold og anden kriminalitet.

 

Pædagoger og kriminelle unge på den sikrede døgnsinstitution Grenen, der huser nogle af landets hårdeste kriminelle unge,  kan ikke klage over triste og regnvåde danske vintre.

 

Institutionen har nemlig brugt næsten en kvart million eller helt præcist 245.302 kroner på to skiture til Østrig i vinterferiens uge syv i år og sidste år. Det fremgår af en aktindsigter, som Metroxpress har fået.

 

I alt 24 kriminelle og kriminalitetstruede unge samt et tilsvarende antal pædagoger har deltaget i turene. Lederen af Grenen, psykolog Lars Emil Andersen, siger at deres formål har været at hjælpe de unge ud af kriminalitet.

 

“Hele vores tilgang er at hjælpe de unge ud af kriminalitet. En skitur kræver store sociale kompetencer, og man skal sidde i en bus i 12 timer på et lille areal. Og på skituren bygger man også realtioner op,” forklarer Lars Emil Andersen til Metroxpress.

 

Han mener ifølge avisen, at politikerne bør afsætte endnu flere ressourcer til de kriminelle og kriminalitetstruede unge.

 

Krænkende for retsbevidstheden

Hos Dansk Folkeparti har grupppeformand og retsordfører, Peter Skaarup, en noget anden holdning til skirejserne, end forstander Lars Emil Andersen har.

 

“Det er krænkende for retsbevidstheden, at unge, der begår grov kriminalitet, bliver belønnet på den her måde. Der er sikkert mange unge, der gerne vil på gratis skiferie. Det kommer de ikke, men det gør de kriminelle. Det skal simpelthen stoppes,” siger Peter Skaarup til Metroxpress.

 

Grenen drives af Region Midtjylland, og det er den kriminelles hjemstedskommune, der må betale for opholdet, indtil den kriminelle bliver 18 år og kan overføres til et fængsel.

Læs også
Politiet understreger, at to kriminelle er ”pæredanske” – men når de kriminelle er indvandrere, skal der ikke tales om det

 

Men selvom de lukkede institutioner drives af regionerne, er Kriminalforsorgen alligevel inde over, oplyser Peter Skaarup til Den Korte Avis, og han vil derfor nu kalde justitsminister Mette Frederiksen (S) i samråd om sagen.

 

Hærdede kriminelle fik dykkerkurser og skirejser

Det bliver således ikke første gang, Peter Skaarup kalder Mette Frederiksen i samråd i Folketingets Retsudvalg om kriminelles luksusliv bag tremmer.

 

I februar i år skulle Mette Frederiksen forklare, hvordan det kunne gå til, at Kriminalforsorgens institution “Kontraktperson Fyn” i løbet af 2013 og 2014 brugte langt over en halv million kroner på luksus til 16 kriminelle indsatte.

 

I 2013 drejede det sig om 411.807 kroner og i 2014 om 260.361 kroner ifølge en aktindsigt, som BT havde fået.

 

Også her var pengene blandt andet brugt til skirejser for de indsatte og personalet. For slet ikke at tale om hytteture til Sverige, dykkerkurser, biograf- og koncertture, ligesom de indsatte havde en mortorbåd til deres rådighed.

 

Læs også
Seks ‘unge’ overfaldt tilfældig mand og trampede ham i ansigtet for at få penge til burgere – nu sker der noget

Selv de parkeringsbøder, som de indsatte fik, når de var på orlov, blev betalt af Kriminalforsorgen.

 

Mette Frederiksen: Det er resocialisering

Under starten af samrådet forsvarede Mette Frederiksen lukusforbruget med, at der var tale om resocialisering.

 

Hårdt presset af Peter Skaarup og Venstres Kim Andersen endte hun dog med at indrømme, at hun ikke rigtigt kunne indse, hvad koncerter med Ørkenens Sønner og betaling af de indsattes parkeringsbøder havde med resocialisering at gøre.

 

Mette Frederiksen oplyste dengang slutteligt, at det regelsæt, Kriminalforsorgen arbejder under, nu vil blive gennemgået for at se, om der er områder, hvor der kan strammes op, eller om der rent faktisk er tale om institutioner, der overskrider deres kompetence.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…