Ugens brevkasse: Må jeg låne dit toilet?

Colourbox

En ven spurgte mig forleden dag, om det er rigtigt, at hvis en fremmed kommer og banker på din dør, og beder om enten at låne toilettet, eller at få et glas vand, at så er man forpligtet til at give ham det?

 

Jeg har hørt spørgsmålet før, men aldrig for alvor tænkt over svaret før nu, så jeg satte mig til at tænke lidt over det.

 

Der findes ikke nogen dansk lov, hvor det står, at man skulle have ret til at låne en fremmeds toilet, eller have krav på et glas vand.

 

Om der i gamle dage har været en mundtlig sædvaneret, hvor man havde krav på at låne et toilet eller få et glas vand, skal jeg lade være usagt, men det er meget muligt, at ”reglen” – hvis den overhovedet har eksisteret – stammer herfra.

 

At der i dag skulle være en sådan ret kan heller ikke udledes indirekte af andre regler. F.eks. har man kun pligt til at hjælpe andre, hvis de er i livsfare, og behov for at tisse eller drikke et glas vand vil næppe kunne opfylde de betingelser.

 

Jeg er dog bekendt med en ældre ejendom i Midtjylland, som er nabo til en kirke, og hvor der på ejendommen findes en servitut som siger, at kirkegængere har ret til at benytte ejendommens toilet.

 

Der er ingen, der i dag benytter den pågældende servitut, og formentlig er der ingen udover ejeren af ejendommen der ved, at den findes. Men servitutten vidner om, at der var engang, hvor det at låne en fremmeds toilet var mere normalt.

 

Man har heller ikke krav på at låne en butiks personaletoilet. I butikker hvor der kun er et personaletoilet, må butikken rent faktisk ikke udlåne det. Reglerne siger dog, at restauranter hvor man kan sidde og spise sin mad skal have toiletter til deres kunder.

 

Konklusionen bliver derfor, at man ikke har krav på hverken at låne en fremmeds toilet eller få et gratis glas vand, men almindelig god opførsel taler for, at man alligevel yder denne service til ens medborgere, hvis man vel at mærke føler sig tryg ved situationen.

 

Advokat (L) Søren Vasegaard Andreasen, besvarer spørgsmål om lov og ret. Har du et spørgsmål, du ønsker besvaret, kan du sende det til [email protected]. Udvalgte spørgsmål vil i anonymiseret form blive besvaret her i avisen.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…