Ugens brevkasse: Jeg vil gerne sælge mit hus til mine børnebørn

Colourbox

SPØRGSMÅL:

 

Kære Søren

 

Jeg påtænker at forære (“sælge”) min ejendom – et parcelhus plus en lille grund med bådplads til mine to dejlige børnebørn.

 

Min hustru er indforstået.

 

Kan man bare give børnebørnene ejendommen eller skal der være tale om en “handel”- køb det hele for en krone?

 

Tanken er herefter, at leje boligen af de nye ejere, for livstid (gælder for begge ægtefæller). Lejen fastsættes til samme beløb, som det alt i alt koster at eje.

 

Først den dag begge ægtefæller er døde, kan børnebørnene overtage det hele.

 

Vi har også en søn og en datter. Kan det give arvemæssige problemer, hvis vi forærer/sælger til børnebørnene som skitseret?

Med venlig hilsen

 

SVAR:

 

Du har mulighed for at sælge din ejendom til dine børnebørn til en pris der svarer til den offentlige ejendomsvurdering minus 15 %, uden at det betragtes som en gave (hvis det er en gave, bliver børnebørnene beskattet med 15 % af gavens værdi).

Læs også
Det kan gå gruelig galt for alle, hvis de ikke har et testamente

 

Børnebørnene skal så betale for huset, men det kan gøres ved at de hver underskriver et gældsbrev på, at de skylder dig pengene for huset. Gælden kan så nedskrives hvert år med det beløb, som både du og din kone må give hvert barnebarn i skattefri gave, i år 60.700 kr. pr. person.

 

Hvis I udnytter gavereglen maksimalt, kan hvert barnebarns gæld til dig allerede i år nedskrives med 121.400 kr., og det samme til næste år, osv. På den måde kan børnebørnene overtage huset, uden at reelt koster dem noget.

 

Der bør laves en samejeoverenskomst mellem de børnebørn, som overtager huset. Den skal bestemme, hvordan de i fællesskab skal eje huset, og hvis det en dag skal sælges.

 

Der bør laves en lejekontrakt, hvor dig og din kone lejer jer ind i huset. Huslejen bør fastsættes til det, som andre vil betale for at leje huset. Afhængig af jeres økonomi og formue efter salget, kan der være mulighed for boligstøtte fra kommunen.

 

Det giver ikke nogen arveproblemer i forhold til jeres børn. I levende live må I råde over jeres ejendele, som I har lyst til. Børnene arver det, som er tilbage, den dag I er væk.

 

Hvis børnebørnene ikke har afdraget hele gælden ved køb af huset, på det tidspunkt hvor I begge er væk, så vil restgælden indgå i dødsboet, som en del af jeres formue, og så vil jeres børn blive kreditorer på den gæld, som jeres børnebørn skylder jer.

Læs også
Er en formueplejeordning det rigtige for os?

 

Du kan læse mere om køb og salg af fast ejendom på www.bolig-advokaten.dk.

Følg også Advokatfirmaet Lars Meilvang på Facebook.

 

Advokat (L) Søren Vasegaard Andreasen, besvarer spørgsmål om lov og ret. Har du et spørgsmål, du ønsker besvaret, kan du sende det til [email protected] Udvalgte spørgsmål vil i anonymiseret form blive besvaret her i avisen.

 

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…