Udlændingepolitikken kan blive det emne, som nu fuldstændig ændrer denne valgkamps forløb

Foto: Steen Raaschou

Der findes valgkampe, som er spredt fægtning mellem forskellige emner helt frem til valgdagen.

 

Og der findes valgkampe, hvor et bestemt emne kommer til at dominere. Et emne, der engagerer mange, og som kan flytte stemmer mellem blokkene.

 

Indtil for nogle dage siden har denne valgkamp været forholdsvis spredt fægtning.

 

Bevares, der har været talt en del om velfærd, nulvækst, kontanthjælpsloft, og at det skal kunne betale sig at arbejde. Men intet af det har for alvor sat vælgere i bevægelse.

 

Lige omkring valgets udskrivelse skete der et ryk til fordel for rød blok. Helle Thorning indkasserede her gevinsten for de intense valgforberedelser hun havde kørt i næsten et halvt år. Men siden da har valgkampen været en stillingskrig.

 

Det kan tænkes at ændre sig nu. Der er tegn på, at udlændingepolitikken for alvor rykker ind i centrum af valgkampen. Det sker på baggrund af, at asyltilstrømningen til Danmark nu igen vokser voldsomt.

 

I dag, tirsdag, fremlægger Venstre således forslag til en asylreform. Socialdemokraterne er i højeste alarmberedskab.

 

Udlændingepolitikken kan blive det emne, som fuldstændig ændrer valgkampens forløb.

 

Flytter stemmer mellem blokkene

Problemerne omkring den ikke-vestlige indvandring har haft en fremtrædende rolle i de fleste af de seneste valgkampe. Det gjaldt især i 2001, men også i betydelig grad i 2005 og 2007.

 

Ved disse valg flyttede den stemmer mellem blokkene – fra rød til blå blok (selv om det ikke hed sådan dengang).

Læs også
Inger Støjberg vraget – både Venstre og Socialdemokratiet glider nu væk fra den stramme udlændingepolitik

 

Det er fortsat sådan, at en del vælgere, som ellers hælder mod rød blok, har sympati for blå blok i udlændingepolitikken. I en måling fra begyndelsen af maj erklærede halvdelen af vælgerne sig mest enige med Dansk Folkepartis udlændingepolitik. (Greens/Børsen)

 

Samtidig viser meningsmålingerne, at vælgerne nu igen betragter udlændingepolitikken som et af de absolut vigtigste emner.

 

Det har sine særdeles gode grunde. Udlændingepolitikken har helt afgørende betydning for det danske samfunds fremtid.

 

Vidtrækkende konsekvenser

Danmark oplever i disse år en dramatisk tilstrømning af asylansøgere fra lande, der samfundsmæssigt og kulturelt befinder sig meget langt fra det danske samfund. Denne udvikling truer med at komme helt ud af kontrol.

 

Hvis dette fortsætter, vil det ikke bare koste os mange penge. Der vil ske ændringer i befolkningens sammensætning, som vil få vidtrækkende konsekvenser.

 

Læs også
Sidst S havde magten, betød det en langt slappere udlændingepolitik – det kan meget vel ske igen

Dette blev for nylig understreget af to fremtrædende demografer (forskere i befolkningsudvikling), danskeren Poul Chr. Matthiessen og briten David Coleman.

 

Vi vil få store grupper, der lever i deres egne parallelsamfund. Vi vil få dybe skel i befolkningen. Og vi vil få stadig flere spændinger omkring kultur og holdningen til samfundets indretning.

 

Et velfungerende samfund med høj tillid forudsætter, at der er et solidt fundament af fælles værdier. Det har vi i dag, men det kan vi sætte over styr. Denne tirsdag morgen blev det sagt meget klart og tydeligt af De Konservatives politiske ordfører Mai Mercado på TV2 News.

 

De blå forslag

Under Thorning-regeringen er Danmark blevet et mere attraktivt land for menneskesmuglere og asylansøgere.

 

Regeringen har gennemført en række lempelser i lovgivningen. Og frem for alt har den forhøjet de sociale ydelser til flygtninge – med 10.000 kr. om måneden for en almindelig familie.

 

Det trækker helt klart flere asylansøgere til Danmark. EU’s grænseagentur, Frontex, har påpeget, at de sociale ydelsers niveau spiller en stor rolle for, hvilke lande asylansøgere rejser til.

Læs også
TV2 gik over stregen i forhold til Dansk Folkeparti, men trækker nu tilsyneladende i land

 

Her er en væsentlig forklaring på, at Danmark nu er EU’s femte største asylland målt i forhold til indbyggerantal.

 

Venstre foreslår at sænke de sociale ydelser til flygtninge ved at genindføre starthjælpen og loftet over kontanthjælpen. Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Konservative er med.

 

Samtidig vil Venstres asyludspil i dag lægge op til skrappere betingelser for, at man kan få permanent ophold i Danmark. Man skal arbejde, tale dansk og reelt være integreret i det danske samfund for at få permanent opholdstilladelse, siger Lars Løkke til Jyllands-Posten.

 

Socialdemokraterne øjner faren

Socialdemokraterne følger denne udvikling med største opmærksomhed. De er fuldt ud klar over, at dette kan blive farligt for dem. Partiets udlændingeordfører Ole Hækkerup signalerer nu, at partiet måske vil være med til ændringer:

 

”Vi diskuterer gerne med Venstre, om der er brug for yderligere tiltag. Det lyder ikke til, at uenigheden er særlig stor.” (sms til Jyllands-Posten)

 

Læs også
Dansk Folkeparti ikke velkomne i området – partimedlemmer truet med tæsk og køller, da de ville hænge valgplakater op

Hvis stramninger i asylpolitikken kommer i centrum, kan man meget vel forestille sig, at Socialdemokraterne forsøger at springe med på vognen. Det vil dog give dem ballade med regeringspartneren De Radikale.

 

Udlændingepolitikken kan blive det emne, som fuldstændig ændrer valgkampens forløb.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…