Den tidligere australske premierminister Tony Abbott holdt forleden en tale i London. Han kom ind på det aktuelle asylkaos i EU.
Abbott talte om den australske linje med at forhindre flygtninge-både i at sejle ind i landets territoriale farvand. Den har vist, hvordan man kan bremse asylstrømmen, sagde han.
Siden denne konsekvente linje blev indført, har landet ikke haft problemer. Man har fuld kontrol over, hvem man vil lukke ind.
Abbott understregede, at det australske stop krævede mange ressourcer og omfattende planlægning. Han sagde også, at den hårde linje kunne ”gnave i ens samvittighed”. Men han kaldte det ”et nødvendigt skridt” for at forhindre en ”katastrofal fejltagelse”.
Man svækker sig selv fundamentalt
Den tidligere premierminister mener, at det er en sådan katastrofal fejltagelse, EU med Angela Merkel i spidsen, er i færd med at begå.
Han sagde, at afvisningen af bådene med asylansøgere er den eneste metode til at forhindre, at ”en bølge af mennesker bruser gennem Europa og meget muligt ændrer det for altid”.
Han påpegede, at langt de fleste af asylansøgerne rejste igennem en række lande, hvor de kunne slå sig ned i sikkerhed. Men de ville videre, fordi deres mål ikke bare var at komme i sikkerhed, men at få del i rige landes velstand.
Ifølge Abbott var dele af Europa grebet af ”misforstået næstekærlighed” med fatale konsekvenser.
”Intet land eller kontinent kan åbne sine grænser for alle, der kommer dertil, uden at svække sig selv fundamentalt.”
Europas historiske nedtur
Som Abbott er inde på, vil det være meget krævende for EU at gøre noget, der minder om Australien. Men EU udgør med sin kaotiske håndtering af asylstrømmen en helt ekstrem modsætning til den ro og styring, der har præget Australien.
Med Angela Merkel i spidsen mangler EU fuldstændig den politiske vilje til at foretage den kraftige opbremsning i asylstrømmen, som er nødvendig.
Man tumler hovedløst ind i katastrofen. Og Tony Abbott har fuldstændig ret i, at den vil ”ændre Europa for altid”.
Europa er på vej ind i en dramatisk historisk nedtur, som det kan takke sig selv for.