Thornings valgplaner begynder nu at skride under hende

Foto:Henrik Ræder Clausen

Denne tirsdag er en stor dag for Helle Thorning. Hun optræder sammen med EU’s ubestridte politiske leder, forbundskansler Angela Merkel, som også nyder popularitet i Danmark.

 

Thorning håber, at de danske vælgere vil opfatte Merkels besøg som en politisk blåstempling af hende. Samtidig vil arrangementet rumme en masse ”feel good”-billeder, der kan give en oplevelse af, at Merkel også værdsætter Thornings personlige kvaliteter.

 

I kredsen omkring Thorning har man formentlig håbet på, at Merkels besøg kunne bære den danske statsminister det sidste stykke vej mod, at hun kunne udskrive valg.

 

Alle regner med, at hun vil gøre det, hvis afstanden mellem blå og rød blok i flere meningsmålinger reduceres til omkring 3 procentpoints eller derunder.

 

Thorning og rød blok har da også været i fremdrift i nogen tid. Men på det seneste ser denne fremdrift ud til at smuldre. De afgørende vælgere holder fast i de blå partier.

 

Det er usandsynligt, at et besøg fra Angela Merkel ændrer på dette. Selv om mange danskere har sympati for forbundskansleren, kunne de ikke drømme om at lade hende bestemme, hvor de skal sætte deres kryds.

 

Thornings valgplaner begynder at skride under hende.

 

Har satset voldsomt på valg før sommer

Thorning har satset voldsomt på at kunne udskrive valget før sommer. Hun ved, at det vil være problematisk at trække det til efter den lange sommerpause. Det er et tegn på svaghed, og det betyder samtidig, at den heftige socialdemokratiske offensiv her i foråret mister sin kraft.

 

Kampagnerne med annoncer og plakater er – ligesom Merkels besøg – klart timet efter, at valget skulle afholdes i maj eller juni.

 

Denne satsning så ud til at give pote. Socialdemokraterne havde klar fremgang. Rød blok som helhed gik frem. Og Thorning fremstod som den klart mest populære af de to statsministerkandidater.

Læs også
Video fra Sverige: Muslimske piger tvinges til at gå ind bagerst i bussen, drengene skal have de forreste pladser

 

Men flere meningsmålinger peger nu på, at det er mislykkedes for Thorning at reducere hullet til de blå til overkommelig størrelse.

 

En meningsmåling, der gør ondt

Særlig ondt må det gøre for Thorning at se den seneste måling fra Voxmeter/Ritzau.

 

Voxmeters målinger har gennemgående vist et mere positivt billede for de røde end andre målinger. Efterhånden var afstanden til de blå hos Voxmeter skrumpet til en størrelse, hvor man nærmest kunne høre valgklokkerne ringe.

 

Men en ny måling fra dette institut giver Thorning en spand koldt vand i hovedet. Her fører blå blok klart med 94 mandater mod 81. Selv hvis man tæller Alternativets stemmer med har de blå et forspring i procent på 52,9 mod 46,7.

 

Flere andre aktuelle målinger tyder også på, at de røde mister pusten.

 

Læs også
SIDSTE NYT: Den formodede gerningsmand til terrorangreb på seks franske soldater er blevet skudt i sin mørke BMW og anholdt

Socialdemokraterne ligger ganske vist på det bedste niveau, som de har oplevet under denne regering – omkring resultatet ved sidste valg.

 

Men de socialdemokratiske stemmer ser ud til at være hentet på de andre røde partiers bekostning. Hos Voxmeter ligger De Radikale således elendigt, og Enhedslisten er også for nedadgående.

 

Udlændingepolitik

Man kan kun gisne om, hvad forklaringen er.

 

Men en vigtig del af den kan ligge i udlændingepolitikken. Hos vælgerne bliver den nu prioriteret højere end noget andet emne. Og på det punkt har de mere tillid til en blå end til en rød regering.

 

Selv om Socialdemokraterne har slået på tromme for, at de står for en stram udlændingepolitik, så er partiet meget sårbart her.

 

Kendsgerningen er, at Danmark under den røde regering er blevet et af EU’s førende asyllande. I forhold til indbyggertallet ligger vi nummer fem inden for EU med hensyn til, hvor mange asylansøgere vi modtager.

Læs også
Skandale: 50 familier i indvandrerghettoen Tingbjerg modtager hver for 600.000 kroner i sociale ydelser om året

 

Samtidig er regeringen kommet galt af sted med den stramning af asylpolitikken, som den har brystet sig så meget af. Det drejer sig om, at krigsflygtninge i første omgang kun får opholdstilladelse i et år, og at de i denne periode ikke kan få familiesammenføring.

 

Det viser sig, at kun 58 personer (først var det 59) foreløbig er blevet berørt af disse regler. Ikke ligefrem nogen stor stramning.

 

Kontanthjælpsloft

De blå partier har beskyldt regeringen for, at den har trukket mange asylansøgere til landet med de høje sociale ydelser, den har indført.

 

Tilsyneladende vinder denne kritik gehør blandt vælgerne. I en aktuel meningsmåling støtter 59,6 procent af vælgerne det blå forslag om at genindføre et loft over kontanthjælpen. Kun 27,9 procent er imod. (Wilke/Jyllands-Posten).

 

Dansk økonomi klarer sig dårligere end andre

Regeringen kan også komme i problemer med den økonomiske politik. Man har givet vælgerne indtryk af, at dansk økonomi klarer sig usædvanlig godt, og at det er regeringens fortjeneste.

Læs også
Et aktuelt eksempel demonstrerer, hvordan de etablerede medier producerer falske nyheder på stribe

 

Men kendsgerningen er, at det går væsentligt dårligere med vækst og beskæftigelse i Danmark end i de lande, som vi især plejer at sammenligne os med: Sverige, Norge og Tyskland.

 

Disse kendsgerninger vil før eller siden komme frem – selv om journalisterne gør, hvad de kan for at ignorere dem.

 

Thorning står virkelig med et alvorligt hovedbrud: Skal – skal ikke, skal-skal ikke. Det er slemt at vente med valget til efter sommer. Men det kan nærme sig hasard at tage chancen inden.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…