Thorning er dybt rystet – et valg nu vil være selvmord

Foto: Henrik Ræder Clausen

Socialdemokraterne har i de seneste måneder sat alle sejl til for at gøre det muligt, at Helle Thorning kan udskrive valg før sommer.

 

Man har massivt fremhævet Thorning som leder. Man har forsøgt at afmontere de socialdemokratiske problemsager, såsom udlændingepolitikken. Og regeringen har leveret en række udspil, der taler til forskellige vælgergrupper.

 

Senest har man lavet annoncer, der kører hårdt og ubehageligt på Lars Løkke som person.

 

I begyndelsen så anstrengelserne ud til at virke. Rød blok halede ind på blå blok. Men på det seneste har flere meningsmålinger vist tegn på, at de røde sakkede agterud igen. Ganske vist har Socialdemokraterne vundet frem, men deres stemmer hentes fra de andre i rød blok.

 

Her i weekenden kom så to nye meningsmålinger. Og de er et regulært chok for Thorning og rød blok.

 

Blå blok fører igen kæmpestort. Thorning er dybt rystet. Et valg nu vil være selvmord.

 

To eksplosive målinger

En meningsmåling lørdag gav blå blok et forspring på 15 mandater – 95 mod 80. I procenter er det 53,6 procent mod 46,1 procent. (Gallup/Berlingske)

 

En måling søndag var endnu værre for de røde. Her fører de blå med hele 17 mandater – 96 mod 79. I procenter: 55 procent mod 44,7 procent. (Voxmeter/Ritzau)

 

Hvis Thorning udskrev valg inden for de nærmeste dage, ville det være noget nær utænkeligt, at de røde kunne vinde. Så stort et efterslæb kan man ikke hente i en valgkamp.

 

Imponerende nok er det lykkedes de to store TV-stationer fuldstændig at fortie denne opsigtsvækkende udvikling. Den har ikke passet Journalistisk Venstreparti.

Læs også
Der bliver stadigt færre danskere til at sætte kryds – ved valget den 5. juni vil hver tyvende stemmeberettiget være udlænding

 

Den grimme sag med beskyttelse af jøderne

Samtidig har Helle Thorning og Mette Frederiksen fået en meget belastende sag på halsen.

 

Det drejer sig om den stærkt omtalte rapport om terrorangrebene i København.

 

Af denne rapport fremgår det, at Thorning misinformerede offentligheden, da hun lige efter terrorangrebene sagde:

 

”Så snart angrebet skete lørdag eftermiddag, øgede det danske politi – efter en standardprocedure – øjeblikkelig sikkerheden ved synagogen.”

 

Men det har vist sig, at der gik næsten fire timer efter angrebet på Krudttønden, før politiet etablerede permanent bevogtning af synagogen.

 

Læs også
Lars Løkke har udskrevet folketingsvalg – udlændingepolitikken bliver afgørende

På et pressemøde onsdag sagde Mette Frederiksen, at den fejlagtige information kom fra PET’s afgående chef Jens Madsen. Men den udlægning bliver der nu sået tvivl om.

 

Hårdt pres

Politiken har refereret en centralt placeret kilde for at hævde, at PET aldrig gav regeringen denne forkerte information.

 

Hvis Thorning af egen drift fejlinformerede offentligheden, er det jo en alvorlig sag. Måske havde hun misforstået noget, men i så fald gjorde hun intet for at korrigere det bagefter.

 

Endnu alvorligere bliver det naturligvis, hvis Mette Frederiksens henvisning, at oplysningen kom fra PET, skulle vise sig at være lodret forkert.

 

Sagen sætter regeringstoppen under hårdt pres på et tidspunkt, hvor man netop skulle varme op til at udskrive valget.

 

Vælgernes politiske holdninger

Læs også
Rasmus Paludan stormer mod opstilling til Folketinget – det kan få stor betydning

Men når de seneste meningsmålinger ser så katastrofale ud for rød blok, skyldes det langt fra kun denne sag.

 

Den vigtigste forklaring er såmænd, at vælgernes flertal er politisk mere enige med de blå.

 

For en stund kunne Socialdemokraterne hente nogle vælgere fra blå blok gennem den store opmærksomhed omkring Thornings person og gennem annoncekampagnerne.

 

Men nu ser det ud til, at eftertanken er begyndt at melde sig hos vælgerne. Og så er de altså politisk mere til de blå end til de røde.

En aktuel måling af vælgernes politiske holdninger understreger dette. (Greens/Børsen)

 

De to vigtigste temaer i valgkampen er ”Vækst og arbejdspladser” og ”Flygtninge og indvandrere”.

 

På det første tema har Venstre størst opbakning blandt vælgerne. På det andet tema trækker vælgerne massivt mod Dansk Folkeparti.

Læs også
I dag begynder et nyt kapitel i Danmarks politiske historie efter blokpolitikkens død

 

Blandt de store emner har kun ”Sundhedspolitik” Socialdemokraterne forrest.

 

Trods al tidens spin og iscenesættelser betyder politik faktisk stadig meget. Ikke sådan at flertallet af vælgerne går meget ind i de politiske detaljer. Men de har nogle grundholdninger. Og de grundholdninger slår nu klart igennem til den blå side. Ligesom ved det britiske valg.

 

Redde, hvad reddes kan

Man kan dog ikke helt udelukke, at Thorning alligevel udskriver valget i den nærmeste fremtid. Men i så fald er det næppe, fordi hun tror på, at rød blok kan vinde.

 

Hvis hun tager valget nu, vil det først og fremmest dreje sig om at pleje Socialdemokraternes og hendes egne interesser.

 

Socialdemokraterne ligger netop nu til at få et pænere valg, end det længe så ud til.

 

Læs også
Video fra Sverige: Muslimske piger tvinges til at gå ind bagerst i bussen, drengene skal have de forreste pladser

I forhold til regeringsmagten vil et hurtigt valg være selvmord for Thorning. Men hun er nu så hårdt ramt, at hun måske bare går efter at redde, hvad reddes kan.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…