Flådens tidligere flagskib, fregatten F 352 Peder Skram, kendt fra missiluheldet ved Sjællands Odde i 1982, er nu forvandlet fra at være et politisk omdiskuteret krisestyringsinstrument under den kolde krig, til at være museumsskib, permanent placeret på Holmen i København.
Den 4. januar 1988 strøg fragatterne Peder Skram og Herluf Trolle kommandoen og udgik af flådens tal. Dermed mistede Søværnet 30 procent af sin kampkraft.
I 1992 købte en kreds af interesserede Peder Skram og stiftede den 29. januar 1995 ”Fonden Peder Skram” med det formål at istandsætte fregatten og opbygge et maritimt oplevelsescenter omkring denne.
Peder Skram er 112 meter lang, eller lige så lang som en fodboldsbane. Fregatten er et stykke unikt dansk skibsbygningshistorie, og er derfor bevaringsværdigt.
Peder Skram blev køllagt i Helsingør Skibsværft i 1964 og søsat i 1965. Fregatten vakte internationalt opsigt. Det var første gang, en marine installerede kombinationen af dieselmotorer og gasturbiner samt vendbare skrueblade i et så stort et skib. Det var også den første missilbærende enhed i Søværnet.
Støtteforeningen ”Fregatten Peder Skram’s Venner” blev oprettet den 2. juli 1996 med det formål at støtte arbejdet med at genudruste fregatten op oprette et korps af vagter, som kan bemande fregatten, når den periodevis åbnes for publikum, bl.a. i skolernes efterårsferie fra 10. til 18. oktober kl. 11 til 17 og kulturnatten den. 9. oktober kl. 18 til 24.
I fregattens åbningsperiode varetager 3-4 frivillige vagter (Venneforeningen) åbning og lukning af Peder Skram, bemander billetkontoret og fører tilsyn om bord. Et museum skal ikke bare fremvise gamle ting, for her kan vagterne også fortælle en god historie (de fleste vagter har selv sejlet med fregatten), men også hjælpe de besøgende med at finde vej rundt i skibet, og da vores frivillige vagter viser stor hjælpsomhed vil gæsterne huske besøget som en god oplevelse.
Fregattens daglige økonomi er i høj grad afhængig af den økonomiske støtte fra Venneforeningens entréindtægter og af betaling for særlige arrangementer.
Derfor vil jeg takke de mange frivillige ildsjæle som brænder for at deltage i vagttjenesten om bord i fregattens åbningstider og lejlighedsvis i forbindelse med særlige arrangementer.
Kurt Terkelsen Næstformand/vagtkoordinator Fregatten Peder Skrams Venner.