Regeringens ‘røntgenbillede’ af sundhedsvæsnet er for snævert

“Det røntgenbillede, som regeringen har foretaget af sundhedsvæsenet, er desværre for snævert til, at diagnosen kan stilles korrekt.”

 

Det siger Gigtforeningens direktør, Mette Bryde Lind i en kommentar til en statusrapport fa Sundhedsministeriet.

 

Rapporten indeholder “tal og fakta om en række af sundhedsvæsnets udfordringer og skal bl.a. give input til, hvilke områder der på den korte bane skal prioriteres for at gøre et godt sundhedsvæsen endnu bedre.”

 

“Regeringen har alene røntgenfotograferet udvalgte afsnit af sundhedsvæsenet. Det er et alvorligt problem, fordi regeringen vil prioritere sin politiske indsats på baggrund af netop dette billede. Men når billedet ikke er dækkende, så bliver indsatsen det heller ikke.”

 

Mette Bryde Lind efterlyser et fyldestgørende røntgenbillede af sundhedsvæsenet:

 

“Sundhedsvæsenet er langt mere end sygehusene. For mange mennesker med kronisk sygdom, herunder gigtsygdomme, foregår en stor del af behandlingen hos den praktiserende læge eller en speciallæge. Det er der ikke taget højde for i regeringens rapport, selvom antallet af kronikere er støt stigende. Vi skal have langt mere fokus på det nære sundhedsvæsen, blandt andet den kommunale indsats, hvor den geografiske ulighed er markant. For eksempel ved vi, at der er en stor forskel på, hvilke kommunale tilbud en rygpatient vil få – afhængig af postnummer. Også når det drejer sig om speciallæger, er der stor forskel på tilgængeligheden, hvilket selvsagt øger uligheden.”

 

Mette Bryde Lind kalder det desuden stærkt bekymrende, at udredningsgarantien i blandt andet Region Nordjylland ikke fungerer efter hensigten:

 

“Mange gigtsygdomme vil medføre uoprettelige skader og handicap, hvis patienten ikke får den rette diagnose og dernæst sættes i hurtig behandling, så sygdommen bremses. Derfor er selvsagt stærkt beklageligt, hvis kun 52 procent af patienterne bliver udredt til tiden, som det er tilfældet i Region Nordjylland. Det er derfor godt, at regeringen vil give udredningsretten særlig politisk opmærksomhed og prioritet – det er der behov for.”

 

Pressemeddelelse fra Gigtforeningen

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…