Et projekt i Vollsmose skal få de unge væk fra ballade – de har dog lavet meget ballade i august, men det viser kun, at projektet er godt, siger lederen …

Foto Privat

I Vollsmose har Odense Kommune i nogle år haft et projekt kørende, der har det poetiske navn ”Hakuna Matata”.

 

Det er et såkaldt socialpædagogisk og kriminalitetsforebyggende projekt. Sagt på jævnt dansk skal det holde de unge væk fra ballade.

 

Projektet blev sat i gang i 2012  efter alvorlige sammenstød mellem forskellige grupper i forbindelse med afslutningen af muslimernes Eid-fest. Der var skyderier, og en såret blev bragt på hospitalet.

 

Men den såredes fjender ville gerne have fingre i ham. En større gruppe på 70 personer tromlede ind på Odense Universitetshospital bevæbnet med køller og spredte skræk og rædsel.

 

Så var det, at man i kommunen tænkte: ”Hakuna Matata”!

 

Ordene er kendt fra kendingsmelodien til en Disney-tegnefilm, hvor nogle dyr lever et harmonisk liv i regnskoven. De betyder på swahili noget i retning af: tag det roligt, lad være med at se problemer og slap af.

 

Tryghedsskabende indsats

Nu skulle de unge muslimer i ghettoen lære at leve fredeligt som Disney-dyrene i regnskoven.

 

Hakuna matata kurset indeholder elementer af konflikthåndtering, førstehjælp og hvordan man håndterer unge på stoffer. Derudover skal hver enkelt kursusdeltager tilbringe 100 timer på gaden med en af de tryghedsskabende medarbejdere fra Center for Familier og Unge. (Fyens.dk)

 

Hamza Chahade er tryghedsskabende medarbejder i projektet, han fortæller at han kender næsten alle i Vollsmose, derfor er han vigtig for kommunens medarbejdere.

 

”Når man kender én, der kender én, så har man respekt. De vil hellere snakke med mig, fordi de kender mig, og jeg forstår dem.” (DR Fyn)

Læs også
Er tiltalt for drabsforsøg mod søsters ekskæreste: Skød mod en dør i Vollsmose og forsøgte derpå at stikke af til Somalia

 

Hamza mener også at kriminaliteten er faldet siden projektet startede op. Det er ikke på mode at være kriminel længere, siger han.

 

Uro og optøjer i august

Men det er nu ikke gået så godt på det seneste.

 

Faktisk har der været en del uro og optøjer i Vollsmose i august. Ifølge Fyns Politi har man skærpet indsatsen i området, og det er der åbenbart nogle beboere, der er utilfredse med.

 

Vreden tog til først på måneden, hvor en lokal ung mand landede i et træ med en bil, han havde lånt. Det skete efter en længere biljagt, hvor politiet forgæves havde forsøgt at bringe bilen til standsning.

 

Manden forsøgte herefter at flygte til fods, og en større grupper af hans venner kom til.

 

Læs også
Syrer dræber mand med sværd på åben gade – Tyskland i chok over drabsbølge med indvandrere som gerningsmænd

Allerede dagen efter blev politiet mødt med forskelligt kasteskyts, herunder molotovcocktails. Flere biler og en knallert udbrændte, og en nyistandsat og indflytningsklar lejlighed fik køkkenet smadret.

 

Da de værste optøjer stod på, var der omkring 50 personer i den gruppe, som kæmpede mod politiet.

 

Fiasko? Nej, tværtimod!

Det kunne jo godt ligne noget af en fiasko for projektet. Der er jo ikke så meget ”hakuna matata” over den adfærd.

 

Men snakken om fiasko afvises pure af projektets leder Anders Nordentoft, der er chef for Tryghed og Gadeplan i Center for Familier og Unge i Odense.

 

Fyens.dk stillede ”hakuna matata”-lederen følgende spørgsmål: Er det en fiasko, at to unge i et kommunalt projekt, som skal få dem ud af en mulig kriminel løbebane, kaster med molotovcocktails efter politiet?

 

Nordentoft svarede: Nej, tværtimod! Vi bliver nødt til at tage nogle unge ind, som vi ikke tror på fra starten. Det betyder, at vi også kommer til at ekskludere nogle, fordi de laver noget kriminelt. Men vi bliver nødt til at udfordre. Hvis vi bare kørte på det sikre hver gang, når vi aldrig ind dér, hvor det rykker. Gevinsten er, at jeg kan nævne lige så mange, der har gennemført og har flyttet sig, som ingen havde troet på fra starten.

Læs også
Chok i Holland: Mange politifolk med indvandrerbaggrund er stærkt involveret i kriminel aktivitet

 

Fin forklaring

Det står ikke krystalklart, hvad projektlederen siger. Men tilsyneladende mener han følgende:

 

Netop det, at unge fra projektet kaster med molotovcocktails viser projektets værdi! For det demonstrerer, at projektet har fat i de rigtige unge – nemlig dem, der skaber problemer og ballade.

 

Sådan kan man jo forklare et hvilket som helst projekt, der kører skævt: De unge fortsætter med at lave ballade, men det viser blot, hvor stort behovet er for vores projekt.

 

Skeptiske gemytter kunne måske ellers mene, at et projekt, der ikke kan forhindre de unge deltagere i at blive ved med at lave ballade, bør skrottes eller laves om.

 

Men det er nok bare, fordi de er sure og negative. De bør tænke mere positive, poetiske og harmoniske tanker.

 

Læs også
En gruppe ’unge’ terroriserer friluftsbad, men det skjules, hvem disse ’unge’ er – så pludselig kommer der en afsløring  

Den slags kritikere har brug for noget ”hakuna matata” – ikke sandt?

 

Kommunen har opfundet en evighedsmaskine

Det er virkelig genialt. Odense Kommune har opfundet en socialpædagogisk evighedsmaskine:

 

Når de unge bliver ved med at lave ballade, så skal de bare have noget mere ”hakuna matata”. Og når kritikere synes, at det lyder temmelig tosset, så er det også, fordi de trænger til noget mere ”hakuna matata”.

 

Man siger, at ”hakuna matata” betyder ”tag det roligt”. Men måske betyder det i virkeligheden: ”Tag det roligt, skatteyderne betaler.”

 

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…