Det forties, at flygtningelejre omdannes til våbendepoter

Palæstinenserne betaler igen en høj pris for at give terrorgrupper og væbnede grupper lov til at operere frit inden for deres samfund. Men dette finder ikke sted i en flygtningelejr på Vestbredden eller i Gaza-striben. Det foregår derimod i Libanon, et af tre arabiske lande, som huser hundredtusindvis af palæstinensere.

 

Det forklarer, hvorfor de internationale medier og menneskerettighedsorganisationer har udvist så ringe interesse for, hvad der foregår i den største palæstinensiske flygtningelejr i Libanon, Ain al-Hilweh.

 

De seneste to uger er snesevis af palæstinensiske familier fra Ain al-Hilweh flygtet fra deres hjem, efter at der udbrød voldsomme sammenstød mellem militsfolk fra Fatah og terrorister tilhørende en radikal islamistisk bande, der er forbundet med Al-Qaeda og Islamisk Stat.

 

FN’s Sikkerhedsråd har tydeligvis ikke hørt om kampene i Ain al-Hilweh. Det er grunden til, at man end ikke har udsendt en erklæring, som udtrykker “bekymring” over de palæstinenseres lidelser, som bor i lejren.

 

De internationale medier har på deres side indtil nu ikke vist historien den store interesse. Hvorfor? Svaret er som altid ganske enkelt: Israel er ikke indblandet.

Læs også
Radikale muslimer lever blandt os – men de hader vores værdier og kalder os ‘hvide svin’

 

Medierne lukker øjnene når palæstinensere dræber hinanden

De 120.000 palæstinensere i Ain al-Hilweh er “uheldige,” for de udgør ikke et mål for Israel. Havde dette været tilfældet, ville vi have oplevet en international opstandelse, og FN’s Sikkerhedsråd ville have afholdt et hastemøde for at fordømme Israel og udsendt en opfordring til øjeblikkelig at indstille fjendtlighederne.

 

Men fordi Israel ikke kan bebrejdes, er dette at palæstinensere dræber palæstinensere ikke noget, det internationale samfund eller medierne interesserer sig for.

 

Sammenstødene i Ain al-Hilweh har indtil nu resulteret i drab på fire militsfolk fra Fatah. Mindst 35 mennesker er blevet såret under kampene, der er blevet beskrevet som de værste i flere år. Ifølge øjenvidner har de rivaliserende parter anvendt forskellige typer af våben til at angribe hinanden, herunder raketdrevne granater.

 

De fire døde mænd er blevet identificeret som Fadi Khdeir, Ala Othman, Rabi Mashour og Hussein al-Saleh.

 

Flygtningelejrene styres af væbnede grupper, mens FN ser til

De seneste kampe i Ain al-Hilweh begyndte, efter at islamistiske terrorister uden held havde forsøgt at myrde Abu Ashraf al-Armoushi, en ledende sikkerhedsofficer fra Fatah. Tidligere var det lykkedes terroristerne at dræbe en anden topembedsmand fra Fatah, Talal al-Urduni.

 

De palæstinensiske flygtningelejre i Libanon har altid været betragtet som “ekstraterritoriale” zoner, som udelukkende styres af forskellige væbnede grupper. Det libanesiske politi og hæren har ingen andel i opretholdelsen af lov og orden inde i lejrene.

 

Ligesom ved de fleste tilsvarende situationer, hvor der er udbrudt væbnede sammenstød i flygtningelejrene, er det eneste den libanesiske hær kan gøre, at overvåge situationen på afstand.

 

I 2007 blev den libanesiske hær dog tvunget til at gribe ind for at standse nogle væbnede sammenstød i en anden flygtningelejr ved navn Nahr al-Bared. Snesevis af mennesker, heraf mange soldater, blev dræbt i kampene, som tillige resulterede i, at lejren blev næsten udraderet. Næsten 30.000 palæstinensere blev fordrevet, og Nahr al-Bared er forblevet en lukket militærzone.

 

Beboerne i Ain al-Hilweh er bange for, at de skal komme til at lide samme skæbne som flygtningelejren Yarmouk i Syrien. Yarmouk husede engang omkring 200.000 palæstinensere. I dag er antallet af beboere faldet til 12.000.

 

Hundredvis af Yarmouk-beboere er blevet dræbt og såret i de voldsomme kampe mellem rivaliserende militser gennem de seneste fire år. Den syriske hær har tillige kastet tøndebomber ned over lejren næsten hver eneste uge.

 

Yarmouk, Nahr al-Bared og Ain al-Hilweh må fortsat betale en særdeles høj pris for at have indvilliget i at gøre deres lejre til militsbaser. De fleste palæstinensiske lejre i Libanon og Syrien har længe fungeret som store våbendepoter, kontrolleret af diverse militser tilhørende diverse grupper.

 

Dette er forgået, mens FN’s agentur for palæstinensiske flygtninge i Nærøsten, United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East (UNRWA), som formelt har ansvaret for flygtningelejrene, fortsat kigger den anden vej.

 

Anarki og våbenkaos, Israel får skylden

Som kampene i Ain al-Hilweh viser, er palæstinenserne igen blevet ofre for det, mange af dem beskriver som et “våbenkaos.” Det var denne form for anarki, som gav Hamas mulighed for at smide Det Palæstinensiske Selvstyre ud af Gaza-striben i 2007.

 

Flygtningelejrene på Vestbredden og i Gaza-striben er også fulde af våben og bevæbnede mænd tilhørende forskellige grupper, herunder Fatah og Hamas.

 

Maher al-Shawish, en palæstinensisk skribent og politisk analytiker fra Libanon, siger, at Ain al-Hilweh nu står over for en alvorlig humanitær krise på grund af de fortsatte kampe. “Hvis man ser ødelæggelserne inde i lejren, vil man indse, at man står over for en ægte katastrofe, som bør standses øjeblikkelig,” sagde al-Shawish. “Sammenstødene er uværdige for den palæstinensiske sag.”

 

Men i stedet for at indrømme deres ansvar for at have omdannet lejrene til militærbaser, fortrækker de palæstinensiske ledere ofte at anklage andre, først og fremmest Israel, for deres befolknings lidelser.

 

Ain al-Hilweh vil muligvis snart falde i hænderne på terrorister fra Al-Qaeda og Islamisk Stat. Men i stedet for at erkende denne trussel og opfordre det internationale samfund til at hjælpe med at forpurre terroristernes plan, valgte general Subhi Abu Arab, ledende sikkerhedsofficer fra Fatah i Libanon, at give Israel skylden.

 

Det er vel unødvendigt at sige, at Israel intet har at gøre med de seneste kampe i Ain al-Hilweh eller med “våbenkaoset” i de palæstinensiske flygtningelejre.

 

Palæstinenserne holdes hen med løgn

Alligevel forpasser palæstinensiske embedsmænd som general Abu Arab aldrig en mulighed for at placere ansvaret på Israels dørtrin. De bliver også ved med at lyve over for deres befolkning ved at påstå, at Israel står bag Islamisk Stat.

 

I en henvisning til sammenstødene i Ain al-Hilweh havde general Abu Arab ingen problemer med at forklare, at “dette er en zionistisk plan til at eliminere retten til tilbagevenden, fordrive palæstinenserne og skabe problemer inde i lejrene ved hjælp af en femte kolonne.”

 

Så længe palæstinensiske og arabiske ledere bliver ved med at tro på konspirationsteorier og nægter at åbne øjnene for virkelighedens farlige situation internt i flygtningelejrene, vil palæstinenserne i Ain al-Hilweh, ligesom dem i Yarmouk, sørgeligt nok kunne se en dyster fremtid i møde.

 

Artiklen er udkommet på Gatestone Institute og er oversat til dansk af Mette Thomsen.

 

Hamas afvikler hvert år sommerlejre for drenge og unge mænd. Målet er at indgyde hellig krig mod de vantro, og Israel. Her er en optagelse fra årets sommerlejr i Gaza.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…