En del boligejere siger, at de gerne vil leje værelser ud til flygtninge, men det kniber i praksis – se hvorfor

Kommunerne i Østjylland ved allerede nu, at de skal modtage 1935 flygtninge i 2016. Antallet kan imidlertid meget vel blive højere.

 

Regeringen har således opjusteret det forventede antal asylansøgere i 2016 fra 15.000 til 25.000. Og i øjeblikket er tilstrømningen så stor, at der kan blive tale om en fordobling af selv dette seneste officielle tal, altså i størrelsesordenen 50.000.

 

Men kommunerne er allerede stærkt pressede for at finde passende boliger til flygtningene. Derfor har flere kommuner appelleret til borgerne om at henvende sig, hvis de har et par værelser ledige.

 

”Vi efterlyser værtsfamilier som gerne vil åbne dørene og have en flygtning eller en flygtningefamilie boende,” siger Thomas Medom (SF),rådmand for sociale forhold & beskæftigelse i Aarhus.

 

Mange aarhusianere har taget opfordringen op, men indtil videre har kun 9 skrevet kontrakt. Når det kommer til stykket, kniber det.  Samme tendens ses nu i Silkeborg.

 

Udlejerne vil ikke stå med problemerne

Leif Sønderup, der er direktør i Silkeborg Kommune, siger:

 

”Vi appellerer også til borgerne, og de ringer også til os og siger, at de har fire værelser. Det er fint, siger vi så, tak for det, vi sender lige de fire flygtninge hen, så de kan leje værelserne af jer. Neej siger de så, det er vi ikke interesseret i, det er kommunen der skal leje.” (Tv2 Østjylland)

 

Østjyderne vil altså gerne hjælpe med at huse flygtningene, men de vil samtidigt have garanti for, at hvis der opstår problemer omkring lejeforholdet, så hænger de ikke selv på eventuelle udgifter.

 

En ting er at hjælpe, hvor man kan. Noget andet er at stå med håret i postkassen, hvis det går galt. Borgerne ved jo oftest intet som helst om flygtningenes baggrund.

 

Ikke den store fortjeneste

Udlejerne får selvfølgelig penge ud af at tage imod flygtninge. Men så stor en tilskyndelse ligger der ikke i det. Fortjenesten er begrænset, fordi der er loft over, hvor meget de må kræve i husleje –  nemlig 2.150 kr. alt inklusive og uanset lejemålets størrelse.

 

Et værelse på for eksempel 15-20 m2 med adgang til køkken og bad og i rimelig afstand til offentlig transport koster ellers ofte henved det dobbelte.

 

I en hurtig søgning på Boligportal Aarhus over ledige værelser viser et gennemsnit af de første 10 på listen en gennemsnitlig leje på 3.593 kr. ved en gennemsnitlig størrelse på 17,7 m2.

 

Når udlejer har trukket forbrug af vand, varme og el samt skat af den maksimale lejeindtægt på 2.150 kr., kan fortjenesten selvsagt ikke være særlig stor. Og hvis udlejer så samtidig skal risikere udgifter ved misligholdelse, står folk af.

 

 

 

 

Del på Facebook