Mørkets magter slippes løs på Gammel Estrup

Foto: Gammel Estrup - Herregårdsmuseet.

Modige gæster søges, når mørkets magter indtager Gammel Estrup – Herregårdsmuseet på Allehelgensaften lørdag d. 31. oktober. Kom og hør spøgelseshistorier knyttet til herregården og oplev de mystiske væsener i kælderen – hvis du altså tør …

 

Til daglig sænker roen sig over herregårdens sale og gemakker, når mørket falder på – men ikke Allehelgensaften! Ifølge folketroen åbner der sig denne aften en sprække mellem de dødes rige og vores verden. Og lørdag den 31. oktober vækkes fortidens grever og grevinder igen til live, når herregårdens tidligere beboere traditionen tro hjemsøger deres gamle hus.

 

”Mange af de fortællinger, der knytter sig til Gammel Estrup, omhandler de tidligere beboere. En af greverne har været meget forfængelig og ladet sig portrættere på rigtig mange malerier, og det bliver han stadig straffet for ved at gå igen på herregården den dag i dag” fortæller projektkoordinator stud.mag. Simone Wildau Hansen.

 

Der knytter sig mange sagn og spøgelseshistorier til Gammel Estrup og til herregårdens tidligere beboere. Traditionen tro går fortidens grever og grevinder igen i deres gamle hjems dunkle sale og gemakker på Allehelgensaften. Foto: Gammel Estrup – Herregårdsmuseet.

 

I de mørke kældre

Væsenerne under de skumle kælderhvælvinger I herregårdens mange rum fortælles bl.a. spøgelseshistorier og sagn fra gamle dage. En række af de sagn, der knytter sig til Djurslandsområdet beretter om væsener, der kunne være skæbnesvangre at møde. Flere af disse væsener, som fx den sorte hund, varslede om nært forestående dødsfald.

 

På Allehelgensaften er der adgang til den ældste og skumleste del af herregården, nemlig kælderen. Hvilke væsener, der lurer under de gamle dunkle hvælvinger, vil Simone Wildau Hansen ikke afsløre.

 

”Jeg vil dog gerne udstede en advarsel om en særlig smitterisiko i kælderen på Allehelgensaften. Præcis hvilken smitte og omfanget af den er ukendt, men alt tyder på, at der er tale om nogle alvorlige bylder, der kan medføre døden” udtaler hun med et glimt i øjet.

 

Levende lys mod mørkets kræfter

Arrangementet på Gammel Estrup afsluttes traditionen tro med det stemningsfulde fakkeltog i mørket omkring herregården. I aftenens løb er huset oplyst af hundredevis af levende lys, på samme måde som man ville have gjort, inden elektriciteten gjorde sit indtog.

 

Allehelgen var helt frem til 1770 en officiel helligdag i Danmark. Traditionen kan spores helt tilbage til den før-kristne folketro i Europa, hvor man på årets sidste dag satte lys ud for at markere vinterens komme og holde mørkets magter på afstand.

Læs også
Kulturhistorie: Risikoen ved at læse Bodega Blues er en overvældende tørst og en uovervindelig lyst til at besøge de steder, forfatteren beskriver så levende og farverigt

 

I middelalderen tog kirken traditionen til sig, og budskabet om vinterens komme blev ændret til, at man mindedes de døde.

 

Lørdag d. 31. oktober tager Gammel Estrup traditionen op igen og inviterer indenfor til en aften i (u)hyggens tegn, hvor folketroen, sagnene og spøgelserne vækkes til live endnu en gang.

 

Arrangementet er for både børn og voksne og afholdes tre gange lørdag den 31. oktober kl. 17, 19 og 21. Det koster 75 kr. for voksne og er gratis for børn under 18 år. For skolegrupper og institutioner koster det 25 kr. pr. person. Kælderen er uegnet for børn under 10 år.

 

Medbring venligst kontant betaling ved indgangen. Husk at medbringe varmt tøj, sluk telefonen og lad lommelygten blive hjemme for at opleve den særlige stemning i mørket på herregården.

 

Det vil være muligt at købe kaffe og hjemmebagt kage fra Herregårdskøkkenet. Tilmelding er nødvendig på T 8648 3001 eller [email protected]

 

 

Læs også
”I Jægersborg står der et orgel”

 

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…