Det, der skulle have været en glædelig begivenhed, endte som et økonomisk mareridt for den dengang 34-årige Mariann Thorhauge, da hun i maj måned 2011 meddelte sin chef, den pakistanske ambassadør, at hun var gravid.
”Jeg ville hellere have hørt, at du ikke kan få børn,” lød lykønskningen fra den kvindelige ambassadør, hvorefter Mariann blev fyret den 29. juni samme år.
Ambassaden til Retten i Lyngby: I kan rende os …
Fyringen endte ved Retten i Lyngby, hvor ambassaden den 12. april blev dømt til at betale Mariann en erstatning på 600.975 kroner for uberettiget fyring, manglende betaling af feriepenge med videre plus sagsomkostninger på 64.630 kroner.
Selvom ambassaden er omfattet af den danske funktionærlovgivning, meddelte den alligevel retten forud for retsmødet, at den under ingen omstændigheder har tænkt sig at rette sig efter en dom afsagt i Retten i Lyngby:
”Den Pakistanske Ambassade har fuldstændig immunitet fra det danske retssystem i denne sag i henhold til international ret og underlægger sig således ikke Lyngby Rets jurisdiktion,” fremgår det af en aktindsigt, som Den Korte Avis har fået.
Har kæmpet en håbløs kamp
Siden da har Mariann kæmpet en håbløs kamp for at få sine penge og er rendt fra Herodes til Pilatus.
Hun har blandt andet forsøgt at få politiet til at inddrive i det mindste feriepengene, hvilket Udenrigsministeriet frarådede politiet at gøre. Hun har også skrevet et personligt brev til daværende udenrigsminister Villy Søvndal. Det fik hun aldrig svar på, ligesom Udenrigsministeriet generelt har været træge og tunge at danse med.
Efter Marianns opfattelse så tunge, at hun nu har bedt Folketingets Ombudsmand om at undersøge Udenrigsministeriets behandling af hendes sag.
Udenrigsministeriet: Det er ikke vores opgave
Da Den Korte Avis den 27. januar skrev om sagen, sagde Dansk Folkepartis retsordfører og gruppeformand, Peter Skaarup, at det her var en sag han rejse overfor Udenrigsministeriet.
Det gjorde Peter Skaarup den 30. januar med en henvisning til artiklen i Den Korte Avis og bad ministeriet redegøre for, hvilke skridt man ville tage for at sikre, at den pakistanske ambassade efterlever afgørelsen om erstatning efter brud på funktionærloven og udbetaler Mariann Thorhauge sit tilgodehavende.
Af svaret fra Udenrigsministeriet fremgår det, at man på embedsmandsplan har været i kontakt med det pakistanke udenrigsministerium, men uden resultat, og så understreger Udenrigsministeriet i sit svar i øvrigt, at:
”Udenrigsministeriet har hverken i medfør af lovgivning eller administrative forskrifter til opgave at repræsentere en borger i en civilretlig tvist mod et andet lands ambassade eller i øvrigt at vurdere sådanne sagers genstand,” skriver Udenrigsministeriet og fortsætter:
”Ligesom Udenrigsministeriet heller ikke har til opgave at formidle synspunkter mellem borgere og ambassader her i landet med sådanne konkrete tvister.”
Peter Skaarup: Nu må udenrigsministeren personligt tage sagen
Udenrigsministeriet svar modtages med en hovedrysten af Peter Skaarup.
”Det er tyndt, meget tyndt. Diplomater i Danmark skal følge de love og regler, vi har, og blot fordi det er en ambassade, kan de ikke krybe udenom. Regeringen må sige betal og ikke komme med et grinagtigt forslag om, at Mariann Thorhauge skal acceptere et forlig på 50.000 kroner, som ikke engang dækker de feriepenge, som jeg har forstået, at hun også har til gode,” siger Peter Skaarup til Den Korte Avis og fortsætter:
”Nu vil jeg opfordre vores udenrigsminister Martin Lidegaard (RV) til at tage sagen i egen hånd og rejse den overfor sin pakistanske kollega. Som landet ligger kan Pakistan kun være interesseret i et godt forhold til Danmark, ligesom Danmark selvfølgelig også er interesseret i et godt forhold til Pakistan.”
Modtager millioner i udviklingsbistand
Samtidig med, at den pakistanske ambassade konsekvent nægter at følge dansk lov og ret, er Pakistan et af Danmarks højest prioriterede lande på udviklingsområdet.
I femårsperioden 2009 – 2013 modtog Pakistan således 409 millioner kroner i dansk udviklingsbistand, og skal ifølge regeringens program for de næste fem år modtage yderligere 567 millioner kroner i perioden 2014 – 2018.
Og medens de danske bistandsmillioner ruller til Pakistan i en lind strøm, sidder der i øjeblikket ifølge Amnesty International omkring 8.000 dødsdømte i de pakistanske fængsler og venter på at blive henrettet.