Man holder ikke så længe i Gellerup, siger politibetjent, som fortæller om de mange provokationer

Modelfoto Colourbox

Det er især ”50 særdeles kriminelle unge” som skaber meget hårde arbejdsvilkår for Østjyllands betjente, det fortalte de i programmet Station 2 tirsdag aften, hvor seerne fik indblik i politiets arbejde i et af Danmarks største ghettoområder.

 

Seerne fulgte med betjentene rundt i boligområderne Gellerup-parken, Toveshøj og Bispehaven. Særligt for betjentene som gør tjeneste i det vestlige Aarhus er, at de altid kører tre betjente sammen. Ordningen gør sig kun gældende i det vestlige Aarhus.

 

Parallelsamfund så det batter

I det vestlige Aarhus er Kriminalitetsforekomsten syv gange højere end i resten af landet. Halvdelen af beboerne er på overførselsindkomst og mere end halvdelen har kun grundskole som højeste uddannelse. Samtidigt er det en bydel som er stærkt præget af islamiske værdier.

 

Flertallet af kvinderne er klædt efter islamiske normer. Der er kvinder med sorte burkaer, kvinder med lange tunge frakker i tyrkisk stil, kvinder med den traditionelle somaliske jilbab og kvinder med en blanding af vestlig og islamisk tøjstil.

 

Hvis man ikke vidste bedre, ville man tro man befandt sig i et bedre middelklassekvarter i et muslimsk land. Det vrimler med børn i alle aldre og i bydelens gader kører bilisterne ofte uden hensynstagen til almindelige færdselsregler.

 

Det går ud på at provokere

Betjentene mødes dagligt af mange provokationer, eller ”drillerier”, som betjentene kalder de unges utallige forsøg på at få politiets opmærksomhed.

 

Det kan være en der står med en lighter og rister tobakken i en cigaret. Hvis man gør det foran en betjent, så er der chance for, at han vil kigge i lommerne hvor han måske vil finde en klump hash.

 

Hvis betjenten ikke finder noget hash kan vedkommende få sig et grin over, at betjenten tog fejl. Hvis betjenten finder noget hash, giver det mulighed for at fortælle at den aldrig vil blive betalt.

 

I dokumentaren møder betjentene netop sådan en fyr. De vælger her at ignorere provokationen og fortælle at det ikke er godt at ryge.

 

Læs også
Racisme mod franskmænd – de kalder os “hvide svin”

Lidt efter må en af betjentene parere en fodbold, der ellers ville have ramt ham i hovedet. Her vælger man også at ignorere provokationen, da ingen af betjentene har set hvem der skød bolden efter betjenten.

 

Et andet sted i bydelen slingrer en bil mistænksomt og betjentene vælger at stoppe bilen og undersøge om chaufføren er påvirket af euforiserende stoffer.

 

Chaufføren siger at det er han ikke, så derfor tygger han mundstykket på testapparat i stykker så prøven ikke duer. Betjenten henter et nyt mundstykke og siger til chaufføren, at hvis han gør det igen så vil han blive taget med på station til en blodprøve.

 

Chaufføren vælger at samarbejde og det viser sig at han ikke er påvirket. Episoden er et eksempel på, at mange ser det som en sport, at provokere politiet maksimalt uden at de kan gøre noget.

 

Bazar Vest

I programmet blev seerne også taget med til bydelens store handelscentrum Bazar Vest. Her var der også provokationer på programmet. En mand af udenlandsk herkomst havde parkeret sin store flotte røde sportsvogslignende automobil ulovligt. Bilen holdt på skrå på to handicapladser, så politiet gav en en bøde.

 

Det var han imidlertid fløjtende ligeglad med. det viste sig nemlig at manden netop havde købt bilen, og den stod stadig registreret i den forhenværende ejers navn. Derfor ville parkeringsbøden blive sendt til ham.

Læs også
DA: Kommuner kan spare millioner ved færre indvandrere på offentlig forsørgelse

 

Når lederne er hjemme og sove til middag

I Østjyllands politikreds, og især i Aarhus vest, går man ind for dialog-metoden. Men det er ikke altid at det er muligt at få en dialog i gang. Betjentene fortæller at når ”lederne” er på gaden så bliver der lukket af.

 

Men når lederne er fraværende så er det muligt at komme i dialog med de unge på en hel fornuftig måde. Så vil de unge eksempelvis høre om hvordan man bliver politibetjent.

 

Og betjentene er altid friske på, at lave lidt sjov med de mindreårige drenge. De vil fx altid gerne se hvilke greb man laver hvis man skal anholde en som modsætter sig ordensmagten.

 

Stemningen i disse dialog-hygge-stunder mellem bandemedlemmer og ordensmagt giver indtrykket af, at det er de få (lederne) der gør rygtet surt for de mange (banden).

 

Desværre er billedet misvisende og hvad værre er, det er med til at frikende banden for ansvar. Det er muligt at banden er mere fredelig når lederen ikke er tilstede, men når han er der så slutter man jo ring om ham.

 

Læs også
Tyrkiet oversvømmer Europa med migranter

Seerne blev efterladt med indtrykket af, at 99 procent af banden egentlig var nogle reelle og almindelige unge mænd som alle andre.

 

For det første driver almindelige unge mænd ikke rundt på må og få og med attituder der signalerer, at kommer vi så flyt dig.

 

For det andet er almindelige unge mænd blandet op med almindelige unge kvinder, hvilket er meget usædvanligt, om ikke umuligt, at se blandt grupper af unge muslimske mænd.

 

For det tredje ligger det simpelthen ikke til unge danske mænd at stille sig op og provokere politiet, naturligvis med undtagelse af de unge som er rundet af den yderste venstrefløj.

 

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…