Laila fik en forkølelse, som var kronisk – læs hvad lægerne gjorde ved det

Claudia Becker og Laila Lundgaard

Flere hundredetusinde danskere vil i løbet af deres liv få store problemer med en kronisk forkølelse – en sygdom, der sætter sig i bihulerne til stor gene for livskvaliteten.

 

En operation, som kun de færreste kender til, kan dog ifølge speciallæge kurere lidelsen.

 

Vi kender alle fornemmelsen af, at hovedet er ved at eksplodere, når vi har en gedigen forkølelse. Forestil dig så, at den tilstand bliver permanent.

 

Præcis sådan er det hos mange danskere, og hundredetusinder vil i løbet af deres voksne liv blive ramt af en permanent forkølelsestilstand med dårligere livskvalitet som resultat.

 

Ifølge speciallæge i øre-næse-halskirurgi Claudia Becker fra privathospitalet Aleris-Hamlet kan mange af dem imidlertid hjælpes via en simpel operation.

 

Der er mange danskere, der går rundt med kronisk helårssnue, og der er desværre alt for få af dem, der kender til muligheden for at slippe af med lidelsen gennem en ukompliceret operation, fortæller hun.

 

Ifølge lægen rammer den kroniske forkølelse primært danskere i alderen 35-55 år, men alle voksne er i risikogruppen.

 

Når det bliver en permanent lidelse, skyldes det, at bihulerne ikke fungerer optimalt. – Slimhinderne kan ikke komme af med slimen på grund af forsnævringer, og derfor opstår en betændelsestilstand.

 

Det irriterer slimhinderne, og lugtesansen kan forsvinde. Derudover kan sygdommen også give en ubehagelig hovedpine, dårlig balanceevne, dårlig nattesøvn og generelt ubehag, fortæller Claudia Becker.

 

Ud over, at lidelsen ofte får en negativ psykisk indvirkning på arbejds- og privatliv, er der også en række andre helbredsmæssige konsekvenser ved den permanente forkølelse.

 

Læs også
Kvinder sætter fokus på cannabis som medicin

Således kan andre organer – fx lungerne – ifølge Claudia Becker, også tage skade af den belastning, som kroppen er udsat for.

 

Permanent tung i hovedet

En af de danskere, der tidligere har lidt af kronisk forkølelse, er Laila Lundgaard fra Kalundborg. Den 41-årige sjællænder følte sig kronisk forkølet, og livskvaliteten var helt i kælderen.

 

Efter en tur hos en speciallæge endte hun hos Aleris-Hamlet, der har specialister, der kan hjælpe kronisk forkølede danskere.

 

–          Det var meget ubehageligt at have følelsen af at være kronisk forkølet. Tilstanden betød, at jeg konstant følte mig hævet, og som om at jeg kunne eksplodere hvert øjeblik. Derfor har operationen haft meget stor betydning for mig og mine omgivelser, forklarer hun og fortsætter:

 

–          Jeg var så ramt af min sygdom, at jeg følte, jeg havde en permanent influenza, og min nattesøvn var ofte afbrudt og dårlig.

 

Når nattesøvnen bliver ødelagt, mister man overskuddet og dermed livsgnisten, forklarer hun og påpeger, at der utvivlsomt er mange danskere, der går rundt i samme situation med en ubehandlet snue.

Læs også
Holdningskorrigerende tøj har til hensigt at afhjælpe smerter i ryggen

 

Brug den rigtige næsespray

Operationen af bihulerne åbner op, så betændelse og slim kan passere uhindret igen. Bihulerne renses og får luft igen, og det kan hjælpe til, at slimhinderne atter bliver velfungerende.

 

Men inden en eventuel operation vil patienten ifølge Claudia Becker have gennemgået en antibiotika- eller næsespraykur, da det kan afhjælpe problemerne for mange.

 

–          Det er vigtigt, at man konsulterer en læge og får den rigtige næsespray på recept, da de ikke-receptpligtige er uhensigtsmæssige at bruge til behandlingen, anbefaler Claudia Becker.

 

Hvad der helt præcist udløser betændelsestilstanden, er man ifølge lægen ikke sikker på, men det kan efter alt at dømme være blandt andet allergi, skimmelsvampe eller en simpel forkølelse.

 

Sygdommen er et udbredt fænomen på vores breddegrader, da det fugtige vejr giver ideelle betingelser for forkølelsestilstanden.

 

Læs også
Fitnesscenteret er for alle

Ofte er en operation tilstrækkelig for at komme af med lidelsen, idet slimhinderne i næsen og bihulerne efter en operation bliver mere robuste. Hvis man er meget allergisk anlagt, kan der dog atter komme symptomer senere i livet.

 

Aleris-Hamlet Hospitaler er Danmarks største og bredeste privathospital med afdelinger i Esbjerg, Herning, København, Aalborg og Aarhus. Hospitalerne tilbyder undersøgelse og behandling inden for mere end 40 specialer. www.aleris-hamlet.dk

Foto: Aleris-Hamlet Hospitaler

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…