Det indvandringskritiske Front National blev søndag Frankrigs største parti – men nu kommer det afgørende slag

Front Nationals leder Marine le Pen stemmer

PARIS: Det indvandringskritiske og EU-kritiske parti Front National vandt søndag en meget usædvanlig sejr. Front National blev Frankrigs største parti ved søndagens regionalvalg med 29,5 pct af stemmerne.

 

Det borgerlige højreparti Les Republicains lå lige i hælene med 27,0 pct.

 

Det socialistiske regeringssparti fik 23,0 pct.

 

Blandt de mindre fik det miljøparti 6,6 pct. men blev dog større end kommunisterne, der med kun 4 pct opbakning har udspillet sin rolle i fransk politik.

 

Kun 51 procent af vælgerne gik til stemmeurnerne, så sofavælgerne kan siges at være regionalvalgets største sejrherre.

 

 

Socialissterne har trukket deres kandidater tilbage i Nord og Provence-Alpes-Cote d’Azur i håb om, at deres vælgere vil forstå et vink om at stemme på Højres kandidater, så Marine og Marion Le Pen bliver frataget flertallet i anden runde.

Måske følte mange vælgere sig mindre inspireret til at ulejlige sig til valglokalerne, fordi det var første gang efter sammenlægningen af mange departementer, at Frankrig var delt op i kun 13 regioner med det resultat, at mange beboere kan have følt sig fremmedgjort over for de nye regionalråd, der træder sammen i byer mere eller mindre fjernt fraa deres bopæl.

 

 

Nationalfrontens formand, Marine Le Pen, triumferede i storregionen Nord-Pas-De-Calais-Picardie. Hun fik 40,3 pct af stemmerne, den tidligere minister Xavier Bertrand fra Les Repiublicains måtte nøjes med 25,0 pct og socialisterne 18,4 pct i den arbejdsløshedsramte tidligere arbejderhøjborg.

 

I Provence-Alpes-Cote d’Azur opnåede niecen, Marion Marechal-Le Pen 41,2 pct af stemmerne. Helt på højde med fasterens resultat. Nices borgmester Christian Estrosi fra Les Republicains måtte tage til takke med 26,0 pct og socialissten Christophe Castaner røg helt i bund med 15,8 pct opbakning.

 

Men hvis hans vælgere bider deres politiske stolthed i sig og stemmer på den borgerlige kandidat i anden runde på søndag kan de to tabere tilsammen få flertal og narre Marion Le Pen for sejren.  Det skorter ikke på opfordringer her som i andre regioner til at få vælgere fra det gamle Venstre og Højre til at gå sammen mod det yderliste Højre.

Læs også
Hvis valgresultatet ligner meningsmålingerne, skal blå blok være parat til hård kurs

 

I søndagens første runde klarede Front Nationals næstformand Florian Philippot sig endnu bedre end spået i meningsmålinger i Alsace-Champagne-Ardenne-Lorraine. Han fik 35 pct af stemmerne, den hidtidige favorit Philippe Richert 26 pct og socvialisten Jean-Pierr Maasseret 16,7 pct.

 

Men den  helt store overraskelse indtraf i regionen Languedoc-Roussillon-Midi-Pyrenées, som hidtil har været en rød bastion. Her fik Front National 31,1 pct af stemmerne på bekostning af den tidligere minister Carole Delga, som måtte nøjes med 24 pct. Og uventet var det også, at Front National scorede 30,5 pct stemmer i Pays de la Loire, mens favoritten, senator Bruno Retailleau fra Centrum-Højre fik 25,0 pct.

 

Anden runde næste søndag

Stor spænding knytter sig nu til anden runde på søndag.

 

Eks-præsident Nicolas Sarkozy har ligesom Nices slagne borgmesster Estosi i valgkommentarer udtrykt forståelse for, at mange vælgere efter de blodige attentater kan føle sig utrygge.

 

Men han fortsætter med, at de forhåbentlig vil vågne op til erkendelse af, at Centrum-Højre er en mere værdig varetager af republikkens traditioner end det yderste højre.

 

Læs også
En valgsejr til Sverigedemokraterne vil sende de politisk korrekte i dyb krise i hele Europa

Og ikke mindst håber de, at de mange unge vælgere, som blev hjemme i går, vil erkende deres medansvar for den politiske udvikling.

 

Det i forbindelse med opfordringerne til at vælgere, der stemte på de partier, der blev nr. 2 og 3 i første runde, bekvemmer sig til at sætte deres personlige overbevisninger til side og stemme på det parti, der blev det største af taberne.

 

Det er ikke flatterende for demokratiet, og det er den ringe valgdeltagelse heller ikke. Men tilsammen kan de to faktorer fratage Front National en del af sejrens palmer.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…