Danske muslimske ledere er imod demokrati, men opfordrer alligevel til at stemme med en meget foruroligende begrundelse

Colourbox/DKA

Praktiserende muslimer med dansk statsborgerskab diskuterer nu hvorvidt de skal deltage i Folketingsvalget den 18. juni.

 

Der er flere positioner. Der er dem, som mener det er forbudt at afgive sin stemme til lovgivende forsamlinger. I deres øjne er det kun en guddommelig magt som har ret til at lovgive, det er typisk islamiske grupperinger som Hizb ut-Tahrir og Kaldet til Islam.

 

Det er en pligt at stemme

På den anden side står dem, der mener, at muslimer skal blande sig i folkestyret.

 

Men at opfordre muslimer til at bruge deres stemmeret, er ikke ensbetydende med, at man grundlæggende er tilhænger af demokrati og menneskeskabte love.

 

Nogle muslimer siger ligeud, at det kan være klogt at bruge sin demokratiske stemme, hvis det gavner muslimernes sag. Andre er mere svævende i deres argumenter for at muslimer skal stemme.

 

Talsmanden for Islamisk Trossamfund Imran Shah siger fx, at det er en pligt for muslimer at stemme.

 

Sådan en udmelding vil mange danskere sikkert tage som et tilsagn om at disse mennesker er gode og loyale muslimer overfor Danmark.

 

Men det er der altså ikke noget, der viser, at talsmanden mener, at muslimer har pligt til at stemme for at støtte den demokratiske ideal, tværtimod. Han siger:

 

”Vi mener, at det er vigtigt, man giver udtryk for sin holdning gennem det system, der er i pågældende land, og i Danmark sker det blandt andet gennem valg. Vi mener, det er vigtigt som muslim, at man gør sin pligt, hvis man gerne vil have noget igennem, også når det sker gennem folketingsvalg,” siger Imran Shah.(Berlingske)

 

Man kan godt blive enige om at stemme på et bestemt parti

Læs også
Det var Journalistisk Venstreparti, der valgte, at valget skulle dreje sig om klima – befolkningen var optaget af udlændingepolitik

Andre muslimske trossamfund taler om ”undtagelser”, som gør, at det er tilladt og/eller ønskværdigt at stemme. Det afgørende er ligeledes her, om det vil styrke muslimernes interesser i Danmark.

 

Ousama El-Saadi som er talsmand for moskéen på Grimhøjvej i Aarhus vest forklarer moskéen standpunkt:

 

”Jeg mener principielt, at det er rigtigt, at muslimer ifølge islam ikke bør stemme, og at muslimer ikke bør stemme individuelt, for det mener jeg ikke giver mening. Men hvis en muslimsk organisation eller moské bliver enige om, at der er et parti, man i fællesskab kan stemme for, fordi det fremmer muslimers rettigheder eller interesser i Danmark, kan det være acceptabelt,« siger han. (Berlingske)

 

Talsmanden understreger, at det kollektive element er utrolig vigtigt. Alle muslimerne skal stemme på det samme parti.

 

Standpunktet hos muslimerne i Grimhøjmoskéen bakkes op af muslimerne i bydelens anden store moské Fredens moske, som har til huse i Bazar vest.

 

Indflydelse så man kan forlange islamiske særkrav

Ifølge imamen i Fredens Moské er det vigtigt at stemme, hvis man vil have indflydelse, fx omkring islamiske hensyn i institutioner og skoler.

Læs også
Der bliver stadigt færre danskere til at sætte kryds – ved valget den 5. juni vil hver tyvende stemmeberettiget være udlænding

 

”Jeg siger også, at hvis man vil have indflydelse på maden i børnehaven og om der skal være skillevægge i skolens brusebad – ja, så bør man stemme”, siger Radwan Mansour. (Berlingske)

 

Ingen har folkestyret tættest ved hjertet

I den tilsyneladende moderate lejr hos islamisk Trossamfund i København taler man om, at muslimer har pligt til at stemme.

 

Spørgsmålet er hvem Imran Shah mener muslimer er pligtige overfor, Danmarks Grundlov eller Allah?

 

I Aarhus er de ledende imamer enige om at det er godt at gøre sin indflydelse gældende hvis det gavner muslimernes sag. De peger konkret på tiltag der imødekommer islamiske særhensyn.

 

Intet sted tilkendegiver muslimerne, at man skal stemme, fordi man tilslutter sig demokratiet og idealet om individets selvbestemmelse. Budskabet er, at man skal stemme, hvis det gavner muslimerne!

 

Læs også
Lars Løkke har udskrevet folketingsvalg – udlændingepolitikken bliver afgørende

I Grimhøjvejmoskéen i Aarhus går man endda så langt som at opfordre til at alle stemmer på den samme person eller parti.

 

Dét kan nok få det til at krible hos visse politikere på stemmefiskeri. Hvis alle kom op af de dybe arabiske sofaer, ville det nemlig gøre en forskel på adskillige tusind.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…