Hvilket boliglån skal vi vælge, hvis vi skal have råd til vores drømmehus?

Colourbox

Hej Kim

 

Vi er et ægtepar på 43 og 35 år med to børn, der gerne vil købe et hus. Vi har kig på et hus til 1,8 mio. kr., som vi er meget forelsket i, men vi er tvivl, om vi har råd til det.

 

Vi har en god fast indkomst begge to, og vi regner med at få en fortjeneste på ca. ½ million kr., når vi sælger vores lejlighed.

 

I salgsopstillingen er ejer udgiften til ejendomskatter, ejendomsværdiskat, forsikring, el, varme, vand og renovation opgjort til ca. kr. 5.000 pr. md.

 

Vi regner med, at vi kan klare en boligudgift på godt kr. 15.000 pr. måned, så vi føler os rimeligt sikre på den del. Men vi er i tvivl, om hvilket lån vi skal vælge, og om der i øvrigt er noget, vi skal tænke på, inden vi køber.

 

Kan du hjælpe os?

 

Bedste hilsner

Majken og René

 

Kære Majken og René

 

Med det provenu I får fra salg af jeres lejlighed, bør I så vidt muligt undgå at optage boliglån i forbindelse med købet.

 

Køber I et hus til 1,8 mio. kr. kan I få realkreditlån på 80 % af købssummen. Det vil være hensigtsmæssigt med en udbetaling på de sidste 20 % svarende til 360.000 kr. Så har I stadig en buffer til flytteomkostninger mv.

 

Læs også
En indbrudstyv troede, han kunne stikke af – men et frygtløst ægtepar stod parat til at kaste sig over ham

Reserverer vi forsigtigt 12.000 kr. årligt til løbende vedligehold, medfører det således, at I sammen med øvrige boligudgifter på ca. 5.000 kr. pr. måned har en rest på ca. kr. 9.000 pr. måned til finansieringsudgifter.

Finansiering

Tager I en standardfinansiering med et fastforrentet 2 % obligationslån på 1,44 mio. med afdrag over 30 år, så vil den månedlige ydelse herpå være ca. 6.000 kr., heraf vil ca. 3.000 kr. pr. måned være afdrag.

 

Dermed vil jeres boligudgifter samlet være ca. 12.000 kr. pr. måned og altså en pæn margin op til jeres ønskede maks. på 15.000 kr. Jeg vurderer derfor at I har råd til at købe det hus I har forelsket jer i. Det forudsætter dog, at I får det forventede beløb fra salg af jeres lejlighed, og at banken godkender jer.

 

Har I ikke andre ønsker, I prioriterer højere, kan I bruge den ekstra likviditet op til jeres månedlige maks. boligudgifter til at afdrage hurtigere på gælden.

 

Ønsker i at afdrage gælden endnu hurtigere og dermed spare renteudgifter, kan i tage et rentetilpasningslån med fast rente i 5 år. På den måde bruger I jeres overskudslikviditet og den lavere rente til at afdrage glæden hurtigere. I kan rent faktisk afdrage lånet over 15 år og stadig holde jer inden for jeres maksimale boligudgift på 15.000 kr. om måneden.

Rådgivning

Der er ikke nogen enkel opskrift på, hvad der er det rigtige lån, og ovenstående er blot et par ud af mange muligheder. For at sige, hvad der er det rigtige for jer, kræver det et nærmere kendskab til jeres ønsker og jeres økonomi.

 

Jeg vil derfor anbefale jer at kontakte en uafhængig økonomisk rådgiver inden I vælger lån. Derudover vil jer råde jer til at få en advokat til at gennemgå papirerne i forbindelse med købet.

 

Læs også
Video: Manden skal skynde sig på arbejde, og han har glemt sin madpakke – så skal konen kaste den ned til ham …

Endelig bør i overveje – afhængig af bygningens stand og alder, som supplement til tilstandsrapporten at få en byggesagkyndig til at gennemgå ejendommen inden I køber.

 

I kan læse flere gode råd om boligkøb i de to artikler nedenfor. Det kommer fra ugebrevet FinansNYT, hvor jeg skriver hver uge bl.a. om lån og boligøkonomi. Det er gratis og I kan tilmelde jer her: Få ugebrevet FinansNyt helt gratis

 

Få tryghed om boligkøbet

4 råd til et bedre boligkøb

 

Held og lykke med salget og købet.

Med venlig hilsen

Kim Valentin

Finanshuset i Fredensborg

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…