Glem ikke Christmas Møller og det, han gjorde for Danmark under besættelsen

Jeg har netop set filmen ”Kun en pige”, der er baseret på forfatteren Lise Nørgårds selvbiografier. Det er en glimrende film, men den skæmmes af, at hun igen sætter KU, Konservativ Ungdom i et negativt lys, idet en gruppe uniformerede KU’ere afbryder et borgermøde.

 

Det samme gjorde hun også i Matador, hvor KU blev skildret meget negativt. Det var også i Matador, at Lise Nørgaard gjorde den radikale læge til leder af den lokale modstandsbevægelse, selvom der vist ikke fandtes mange radikale modstandsfolk under krigen.

 

Den uniformerede ungdom

KU var ganske rigtigt uniformeret i begyndelsen af 1930’erne, men det var kommunisternes og socialdemokraternes ungdom også, for det var en bevæget tid i hele Europa. Men det er altid KU, som venstrefløjen trækker frem og skoser.

 

Man glemmer imidlertid at fortælle, at Det konservative Folkepartis leder, John Christmas Møller forbød uniformeringen af KU, så den ophørte; men det glemmer man at fortælle.

 

Modstander af nazismen og samarbejdspolitikken

John Christmas Møller var en stærk modstander af nazismen, som han advarede imod i 1930’erne. Han var også en stærk modstander af samarbejdspolitikken, så tyskerne tvang ham til at træde ud af den samlingsregering, der var blevet dannet lige efter besættelsen den 9. april 1940, og efterfølgende måtte han også forlade Folketinget.

 

Han nøjedes ikke med at kritisere samarbejdspolitikken. Han ville gøre en indsats mod tyskerne.

 

Modstandsbevægelsens far

I 1942 lykkedes det ham uopdaget at komme til Aggersund i Han Herred. Der havde man i galeasen Argo, der sejlede kalk til Sverige, lavet et lille skur under kalken, hvor Christmas Møller, hans hustru Gertrud og deres eneste søn, ”Lille John” blev gemt.

 

Det lykkedes ham derved at komme til Sverige og videre til England. Resten af krigen talte han til den danske befolkning gennem BBC, og hans stemme blev et lyspunkt for den danske befolkning resten af krigen.

 

Han var i høj grad medvirkende til, at modstandsbevægelsen i Danmark kom i gang.

Læs også
Angela Merkel møder nu et åbent oprør fra sine egne rækker

 

På kalkhavnen i Aggersund er der opsat en mindeplade for Christmas Møllers flugt til England den 30. april 1942. Det var det samme år, hvor den socialdemokratiske statsminister, Vilhelm Buhl advarede befolkningen mod at lave sabotage og opfordrede til, at man angav sabotører!

 

Christmas Møllers holdning og indsats fortjener stor respekt og må ikke blive glemt her i 75året for besættelsen af Danmark – også hans holdning til og ændring af KU.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…