Middelklassen elsker det multikulturelle samfund – bare de må slippe for de andre i deres områder

Colourbox

Amerikanske politikere, meningsdannere og andre ynder at belære europæere om, at USA er langt bedre end Europa til at få forskellige etniske grupper til at leve sammen.

 

Sandt er det, at mange forskellige befolkningsgrupper lever i det amerikanske samfund. Dog har man ikke samme høje andel af muslimer som en række europæiske lande, og deres uddannelsesbaggrund er samlet set højere.

 

Men det er en såre tvivlsom påstand, at de forskellige etniske grupper lever sammen i USA. De lever nemlig i høj grad adskilt fra hinanden i hver deres minisamfund.

 

Ikke nok med det. I vidt omfang ønsker de heller ikke at have alt for meget med hinanden at gøre.

 

Den hvide middelklasse går principielt vældig meget ind for det multikulturelle samfund. Men de sørger for, at de ikke får det for tæt ind på livet. Det hjælper ejendomsmæglerne dem med.

 

Mange ejendomsmæglere fortæller således deres kunder, hvordan den etniske profil er i et bestemt boligområde. Man gør for eksempel hvide købere fra middelklassen opmærksom på, at området er ”overvejende hvidt”.

 

Et eksempel

Dette kan for alvor blive sat i system. Britta Mogensen, der er skribent ved Den Korte Avis, sender et eksempel fra Long Island i New York området, hvor en nøje etnisk statistik er en del af ejendomsmæglerens salgsmateriale. Det ser således ud:

 

Area Demographics for … (altså befolkningssammensætningen for den pågældende adresse)

 

97,5 %: White: All

 

2,4 %: White: Latin or Hispanic

Læs også
To fronter og to femtekolonner – det amerikanske valg

 

1,2 %: Black or African American

 

0 %: American Indian and Alaska Native

 

1,2 %: Asian (Mellemøsten, Østasien m.m.)

 

0 %: Native Hawaiian and Pacific Islander

 

På den måde kan køberne vurdere, om den etniske sammensætning passer dem. I eksemplet fra Long Island kan den hvide middelklasse forvisse sig om, at den ikke behøver at frygte for mange fremmede i nabolaget.

 

Når ejendomsmæglerne giver disse oplysninger, er det selvfølgelig, fordi deres kunder lægger vægt på at bo sammen med mennesker, der ligner dem selv.

Læs også
USA støtter Israel mod EU

 

Element af hykleri

I Danmark har samfundet været langt mindre etnisk sammensat og dermed heller ikke nær så  opdelt efter etniske skel. For danskerne er det fortsat vigtigt, at borgerne har så meget til fælles, at der er en stor sammenhængskraft i samfundet som helhed.

 

Denne sammenhængskraft er grundlaget for den meget store tillid mellem borgerne. Og når danskerne i den grad er på vagt over for muslimske eller andre parallelsamfund, er det i høj grad ud fra ønsket om at bevare denne sammenhængskraft og tillid.

 

I USA er sammenhængskraften mindre og tilliden lavere. Samfundet er langt mere opsplittet. Man har indrettet sig på en anden måde, med andre konsekvenser.

 

Ideen om det multikulturelle fællesskab, som præsident Obama og andre prædiker over for europæerne, har et betydeligt element af hykleri i sig.

 

Spørg bare de amerikanske ejendomsmæglere.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…