G7-topmøde kan få stor betydning for verdens økonomi

Wikipedia

Op til G7-topmødet 7. – 8. juni 2015 i den tyske skisportsby Garmisch-Partenkirchen er det lørdag kommet til voldelige sammenstød mellem demonstranter og politi. 22.000 betjente er blevet kaldt ind for at holde ro og orden og holde de mange tusinde demonstranter i behørig afstand af selve mødestedet – Schloss Elmau.

 

Hvad er det, der mobiliserer mange unge til protestaktioner?

 

Demonstranterne protesterer for det første mod, at de ikke får lov til frit at give udtryk for deres mishag, men tværtimod af politiet holdes på afstand af selve G7-mødet. På demonstranternes hjemmesider (f.eks. http://www.stop-g7-elmau.info/2015/06/07/pm-07-06-pressekonferenz-zur-kritik-an-g7-weiter-dynamische-proteste-repressionen-gegen-demonstrantinnen/) anføres yderligere argumenter for de massive protester. Det hedder således, at G7-topmødet ikke vil medføre fremskridt i klimapolitikken. Livsgrundlaget for utallige mennesker på den sydlige halvkugle eroderes, mens G7-landenes energikoncerners profitinteresser vægtes højere, hedder det.

 

Der protesteres også mod den militære intervention i Syrien og Iraq. Mennesker må flygte som følge af G7-landenes forfejlede militær- og klimapolitik, og selvom man har det politiske ansvar, har G7-landene kynisk indkalkuleret, at tusinder af flygtninge under flugten vil drukne i Middelhavet. Som det hedder: ”Massedøden i Middelhavet må indstilles. Vi må tale om det og vi må handle”.

 

Hvad er G7?

 

G7 er det uformelle forum for drøftelser mellem de økonomisk stærkeste lande. Som en reaktion på olie og finanskrisen i begyndelsen af 1970’erne afholdt de 6 største industrilande det første World Economic Summit (topmøde) allerede i 1975. Canada deltog i gruppen fra 1976 og Rusland fra 1998, hvorefter man hed G8. Efter Ruslands annektering af Krim besluttede G7-landene i marts 2014, at man ”ind til videre” ville fortsætte drøftelserne uden Rusland.

 

Selvom drøftelserne er uformelle og eventuelle G7-beslutninger ikke umiddelbart har formel betydning, har G7-møderne stor betydning, fordi G7-landene tager enigheden med ind i f.eks. FN’s Sikkerhedsråd, FN’s Generalforsamling og andre besluttende organer. Folkelige protestbevægelser af marxistisk observans opfatter derfor G7 som et forum, hvor rige lande konspirerer mod de fattige – hvor udbytterne lægger råd op mod de udbyttede!

 

Tyskland formand for G7 i 2015

 

Tyskland er i år formand for G7, og derfor er det Angela Merkel, der er vært for et 2-dages møde med regeringslederne fra Canada, Frankrig, Italien, Japan, USA og Storbritannien and Britain. EU er som samarbejdsorganisation ikke medlem af G7, men deltager med kommissionsformand Jean-Claude Juncker og rådsformand Donald Tusk.

 

Programmet for G7

 

Læs også
David Attenborough: ”Vi har ikke bare ruineret planeten, vi har ødelagt den”

På mødet, der begyndte søndag den 7. juni kl. 13 på Schloss Elmau, drøftede G7-landene og EU den globale økonomiske situation. Den næste arbejdssession begyndte kl. 15 og drejede sig om handelsspørgsmål. Under arbejdsmiddagen søndag aften fra kl. 20.30 drøftedes udenrigs- og sikkerhedsspørgsmål, herunder Iran, situationen i Syrien og Iraq, forholdet til Rusland og situationen i et østlige Ukraine.

 

Mandag morgen den 8. juni er der sat tid af til at drøfte energi og klimaspørgsmål, herunder forberedelserne til COP 21 i Frankrig 30. november – 11. december 2015. Senere vil G7-landene og EU mødes med en række repræsentanter fra afrikanske lande og internationale organisationer. De udvidede G7-møder er kommet i stand bl.a. i et forsøg på at imødegå forestillinger om lukkede og hemmelige drøftelser mellem rige lande. Der skal bl.a. drøftes udviklings- og sundhedsspørgsmål, herunder udviklingsdagsordenen post-2015 og ebola.

 

G7-mødet slutter mandag med frokost, og Angela Merkel forventes at orientere pressen ved 14.30-tiden.

 

Bilaterale møder

 

G7-møderne er samtidig en god lejlighed for bilaterale møder mellem statslederne. Angela Merkel og Barack Obama har således haft intense drøftelser søndag formiddag. Det bilaterale møde har også budt på møde med de lokale beboere i landsbyen Krün og muligheder for fotografering af Merkel og Obama under indtagelse af store fadøl m.v.

 

Det udvidede G7

 

Læs også
Michael Moores nye film afslører en vigtig del af den grønne omstilling som fup og profitmageri

I det udvidede G7-møde mandag formiddag vil følgende regerings- og statschefer deltage:

 

 • Ethiopien – Prime Minister Hailemariam Desalegn
 • Iraq – Prime Minister Haider al-Abadi
 • Liberia – President Ellen Johnson Sirleaf
 • Nigeria – President Muhammadu Buhari
 • Senegal – President Macky Sall
 • Tunisien – President Beji Caid Essebsi

 

Fra international organisationer:

 

 • Chair of the Commission of the African Union – Dlamini Zuma
 • ILO (Guy Ryder)
 • IMF (Christine Lagarde)
 • OECD (José Ángel Gurría)
 • World Bank (Jim Kim)
 • WTO (Roberto Azevêdo)
 • United Nations (Ban Ki-moon)

 

Forberedelse af fagministre

 

G7-mødet har været grundigt forberedt af en lang række fagministre. Udenrigsministrene mødtes i Lübeck i april, energiministrene i Hamborg i maj og finansministrene i Dresden i slutningen af maj.

 

Sundheds- og videnskabsministrene skal senere på året i begyndelsen af oktober mødes i Berlin.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…