Fysioterapeuterne: Fuldstændig oldnordisk behandling af kræftpatienter – kun halvdelen får nødvendig genoptræning

Genoptræning er en afgørende del af kræftbehandlingen Halvdelen af landets kræftpatienter modtager ikke den genoptræning, de har brug for. Det er ødelæggende for både deres overlevelseschancer og deres livskvalitet. Fuldstændig oldnordisk tilgang til behandlingen, mener Danske Fysioterapeuter.

 

Kun halvdelen af de kræftpatienter, der har brug for genoptræning får en genoptræningsplan med, når de bliver udskrevet. Det viser en undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse, som Jyllands Posten omtaler i dag.

 

Formand for Danske Fysioterapeuter, Tina Lambrecht, er både vred og skuffet:

 

”Helt ærligt troede jeg, at vi var kommet længere i det danske sundhedsvæsen. Det her er et kæmpe svigt af en af vores allerhårdest ramte patientgrupper. Det er simpelthen ikke godt nok,” siger hun.

 

Fuldstændig oldnordisk

Antallet af genoptræningsplaner er steget markant siden 2007. Det skyldes, at der i dag er klart sundhedsfagligt belæg for, at genoptræning for en lang række patienter styrker deres chancer for at leve et så normalt liv som muligt.

 

”Vi er kommet rigtig langt, når det gælder for eksempel hoftepatienter de sidste 10 år. Derfor virker det fuldstændigt oldnordisk, at vi ikke er bedre, når det kommer til patienter med kræft,” siger Tina Lambrecht.

 

En del af udviklingen skyldes, at langt flere kræftpatienter end tidligere overlever.

 

”Det er enormt glædeligt, men det stiller nye krav til sundhedsvæsnet om ikke kun at fokusere på overlevelse på den korte bane, men også på hvilket liv patienterne får bagefter. Her er genoptræning helt afgørende,” siger Tina Lambrecht.

 

Rammer mange

Ifølge Jyllands Posten får cirka 35.000 danskere hvert år kræft, og heraf skønnes en tredjedel at have brug for genoptræning for at komme på fode efter sygdommen – fysisk og psykisk.  Af den gruppe, får kun 52 procent den genoptræningsplan med hjem, som er adgangsbilletten til kommunal genoptræning.

 

Læs også
Danmark har markant fremgang i overlevelse efter kræft

Bo Berendt Christensen Presse- og kommunikationskonsulent Danske Fysioterapeuter. Holmbladsgade 70 2300 København S  Tlf.: 3341 4646  Mobil: 2538 0150 E-mail: [email protected] Web: www.fysio.dk

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…