Kriminalitet og indvandring vokser – de ‘gamle’ partier står magtesløse, mens Front National stormer frem – også blandt de unge

You Tube

Valgkamp i Frankrig: Alle andre partier står sammen imod Front National – men partiet stormer frem, også blandt de unge

 

Frankrig går til lokalvalg til departementer og kantoner den 22. og 29. marts.

 

I valgkampen er fronterne trukket skarpt op. Man kan tale om en omvendt musketer-ed. Alle partier fra den yderste venstrefløj til den borgerlige midte står sammen om at bekæmpe det indvandringskritiske parti Front National. Så det drejer sig om én mod alle og alle mod én.

 

Ikke mindst den socialistiske premierminister Manuel Valls lægger sig gevaldigt i selen for at kaste smuds mod lederen af Front National, Marine le Pen, som i alle meningsmålinger står til et kanonvalg. Ikke mindst i det nordligste og det sydlige Frankrig.

 

I de nordlige departementer synes Front Nationals vælgere især at være optaget af arbejdsløshed og økonomiske kriser, mens det i de sydlige departementer langs Middelhavet især er den muslimske indvandring, der sikrer partiet rekordstor tilslutning.

 

Massiv støtte til Front National

Den seneste måling viste, at hele 33 procent af vælgerne ville stemme på Front Nationale. 27 procent på det borgerlige UMP og kun 19 procent på præsident Hollandes Socialistparti. (Analyseinstituttet IFOP)

 

Målingen viser også, at tilslutningen er særlig stor blandt unge franskmænd. Blandt de 25 til 34-åringe ville næsten hver anden stemme på Front National.

 

Men IFOP har nogle andre interessante tal som viser en meget positiv stemning i de kommuner, som fik FN-borgmestre efter kommunalvalget i 2014.

 

74 procent af beboerne erklærer sig tilfredse med Front Nationals flertal i bystyret. Af dem taler 82 procent om borgmesterens autoritet og 81 procent roser hans dynamik.  25 procent af beboerne er negative og udtrykker harme, frygt eller fjendtlighed.

 

Største fare for Marine le Pens succes er sofavælgerne. Dem mener IFOP at kunne måle 38 procent af. Samme passivitet som ved EU-valgene i fjor.

Læs også
Racisme mod franskmænd – de kalder os “hvide svin”

 

Manual Valls truer

Manuel Valls sparer sig ikke under valgkampen, men stiller op til kampagne i nord og syd for at afværge den vælgerstorm, som meningsmålingerne spår socialisterne og dermed regeringen.

 

”Jeg frygter ikke for mig selv, har Valls sagt i følelsesladede TV-interviews. Jeg frygter for mit land. Jeg frygter for, hvordan det skal gå Frankrig, hvis vælgerne vågner op med tømmermænd, fordi Front National har fået 30 procent af stemmerne i første runde den 22. marts og ikke får socialistiske modkandidater under anden runde, som kun de to partier med flest stemmer går videre til.”

 

Straf for at samarbejde med Front National

Manuel Valls behøver ikke at frygte for, at den borgerlige fløj skal blive svag i koderne, hvis den bliver alene om at møde en triumferende nationalfront. I alt fald ikke, hvis man skal tro den tidligere premierminister Jean-Pierre Raffarin.

 

Jean-Pierre Raffarin blev i et interview søndag spurgt, om det gaullistiske parti UMP vil ekskludere kandidater, som går i samarbejde med Front National om besættelse af ledende poster i departementer og kantoner.

 

”Absolut”, lød det kontante svar.

Læs også
”De kalder os hvide svin”

 

Partiets formand, ekspræsident Nicolas Sarkozy, er også stejl i afvisning af samarbejde med Front National, og i den sammenhæng har han ikke noget at frygte fra sine to rivaler til formandsposten, eks-premierministrene Alain Juppé og Francois Fillon.

 

Under sin ihærdige kampagne får Valls svar på tiltale fra Nationalfrontens formand Marine Le Pen og hendes niece Marion Maréchal Le Pen, der er medlem af Nationalforsamlingen.

 

Marine le Pen svarer igen

I parlamentet gik Marine le Pens niece i clinch med premierministeren:

 

”Hold dog Deres tåbelige fordømmelser og belæringer om, hvad der er godt for republikken, for Dem selv og Deres parti. Hvornår vil De beskæftige Dem med franskmændenes frygt i stedet for den skæbne, som venter Deres parti, som forhåbentlig vil ligge i ruiner efter lokalvalgene.”

 

Og partiformand Marine le Pen tilføjer:

 

Læs også
Den tyrkiske fartbølle, der kørte 9-årig ihjel, havde ikke kørekort

”Det er Valls, som sætter franskmændene op mod hinanden i stedet for at leve op til sine forpligtelser til at være premierminister for alle. Han er klart i kampagne for sit parti og sin overlevelse i øjeblikket. Hvis Socialisterne står afklædt til skindet efter valgene, er tiden inde til, at Valls får sin afskedsvals.”

 

Det kan ikke udelukkes. Præsident Francois Hollande har så småt ladet skinne igennem, at en omdannelse af regeringen er under overvejelse. Under sidste meningsmåling søndag gik præsidenten en procent op, mens Valls tilsvarende gik en procent tilbage. Præsidenten har dog stadig kun opbakning fra 27 procent af vælgerne, som er tilfreds med hans indsats. Valls har til gengæld 45 procent tilfredse vælgere bag sig, men altså under halvdelen.

 

Sidste ord får Marion Maréchal Le Pen: Kan ingen gøre mig den glæde at hjælpe den arme Manuel Valls, der tydeligt er på randen af nervesammenbrud. Det er slemt at være vidne til.

 

Foragt for politikerne

Et andet analyseinsitut Cevipof viser holdningen til politikerne.

 

76 procent udtrykker foragt for partipolitik,

61 procent af de adspugte mener, at demokratiet ikke fungerer.

85 procent svarer, at politikerne efter deres mening ikke aner, hvad menigmand tænker.

Læs også
Hvis valgresultatet ligner meningsmålingerne, skal blå blok være parat til hård kurs

Mange af stemmerne, som falder på Front National, er proteststemmer mod Francois Hollandes svage regering.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…