Frankrigs socialister har fuldført den “barrikade”, som skal forhindre det indvandringskritiske Front National i en sejr på søndag – men ikke uden skår

Frankrigs socialistiske regeringsparti har fuldført barrikaden, der skal fratage det EU- og indvandringskritiske Front Nationale mest muligt af sejren i regionalvalgenes første runde.

 

“Den republikanske barriere”, som manøvren smukt betegnes, består i at trække socialistiske kandidater tilbage i de regioner, hvor de kun vandt en tredieplads efter Front National og Centrum-Højre koalitionen Les Républicains.

 

Med denne manøvre håber Socialistpartiet, at flest mulige af deres traditionelle vælgere, vil stemme borgerligt på søndag, så Front National mister første rundes flertal i flest mulige regioner.

 

Det er ikke opnået uden at slå dybe skår i valgetikken.

 

I Provence-Alpes-Côte d’Azur, hvor Marion Maréchal-Le Pen fik 41 pct af stemmerne, gik socialisten Claude Castanier med til at trække sig, så hans 16,6 procent af vælgerne måske vil bekvemme sig til at stemme på Nices borgerlige borgmester Claude Estrosi. Han fik i første runde  26,5 procent. Hvis han også får de socialistiske vælgeres stemmer, kan Front National vinke farvel til sit flertal.

 

På samme måde i Nord-Pas-de-Calais-Picardie, hvor den socialistiske kandidat Pierre de Saintignon er gået med til at trække sig. Hans 18 procent af stemmerne lagt oven i den borgerlige Xavier Bertrands 25 procent kan risikere at overgå Marine Le Pens 41 procent.

 

I Alsace-Lorraine-Champagne-Ardenne nægtede den socialistiske Jean-Pierre Masseret derimod hårdnakket at gå af og fratage de socialistiske vælgere deres kandidat. Så skruede partiet bissen på og annullerede hans opstilling.

 

Front Nationals næstformand Florian Phllipots 36 procent af stemmerne kan dermed trues, hvis Masserets 16 pct  af vælgerskaren lægger deres lod i vægtskålen hos den borgerlige kandidat Pierre Richert, der fik 26 pct opbakning.

 

At manøvren  er et overgreb mod valgfriheden fik formanden for den yderste venstrefløj Front de Gauche, Jean-Luc Mélanchon, sagt i et interview i “Le Monde”.

 

Valget bliver dermed ikke politisk, men moralsk og filosofisk, formulerede han sig. Med den tilføjelse, at hans egne blot 4,15 procent kommunistiske stemmer ikke berettiger ham til dybere kommentarer.

 

Læs også
Racisme mod franskmænd – de kalder os “hvide svin”

Front Nationals formand Marine Le Pen har mødt en stribe af angreb fra eks-præsident Nicolas Sarkozy og andre konservative topfolk.

 

De beklager sigt og kalder det blandt andet skammeligt, at Front National rider på en bølge af bekymringer over de blodige attentater i Paris, og at det er svært at dølge, at partiet reelt ikke har noget egentligt program til at løse Frankrigs problemer.

 

– Vist har vi da et program, og det er lagt offentligt frem, svarer Marine Le Pen.

 

I den nordlige region, hvor hun triumferede i første runde, siger hun, at hun aldrig har gjort nogen forskel på beboerne efter herkomst, hudfarve eller religion, men at det ikke kan være nogen hemmelighed for vælgerne, at de aktuelle trusler om terror er opfyldelse af advarsler, som Front National har fremsat i årevis.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…