Alzheimerforeningen: Folketinget må gribe ind og stoppe omsorgssvigt på plejehjem

Colourbox

Bemandingen på flere danske plejehjem er nu så lav, at demenspatienter ikke får den nødvendige behandling og pleje. Alzheimerforeningen foreslår derfor, at Folketinget tvinger kommunerne til en anstændig bemanding på plejehjem døgnet rundt.

 

På mange plejehjem i Danmark er der nu kun én medarbejder til at tage sig af flere end 25 svært demente beboere i weekenden og om natten. Det betyder, at der ikke er mulighed for at give demenspatienterne den behandling og pleje, som deres sygdom kræver. I flere tilfælde har den lave bemanding resulteret i alvorligt omsorgssvigt.

 

Alzheimerforeningen har derfor skrevet til samtlige 179 folketingsmedlemmer og opfordret til, at de i forbindelse med de kommende finanslovsforhandlinger tvinger kommunerne til at sikre en anstændig bemanding på landets plejehjem 24 timer i døgnet.

 

– Demenspatienter får på mange plejehjem en god og kærlig pleje. Men eksemplerne på helt utilstrækkelig behandling og pleje er efterhånden alt for mange og slet ikke acceptable, siger Nis Peter Nissen, direktør i Alzheimerforeningen.

 

– Jeg forstår ganske enkelt ikke, at politikerne vil være de lave normeringer bekendt. 60 – 80 procent af alle beboere på plejehjem lider af en alvorlig demenssygdom. De er visiteret til plejehjem, fordi de ikke længere kan klare sig selv. Alligevel efterlades alt for mange demenspatienter med alt for få eller helt uden uddannet personale om natten og i weekenden – ja i nogle tilfælde endda helt uden personale overhovedet.

 

Det er især den katastrofalt lave bemanding på plejehjem, der rammer de allersvageste. I over halvdelen af landets kommuner, er der kun én vagt til at tage sig af demenspatienter om natten.

 

”Folketinget bør træde i karakter”

I brevet til folketingsmedlemmerne forslår Alzheimerforeningen, at Folketinget pålægger kommunerne at sikre, at der altid er sundhedsfagligt personale til stede på alle plejehjem 24 timer i døgnet året rundt. Bemandingen skal ifølge Alzheimerforeningen sikre, at personalet altid kan opdage om en demenspatient har brug for hjælp og straks give den hjælp, behandling eller pleje, der er nødvendig for at sikre liv, tryghed og værdig omsorg.

 

– Når kommunerne ikke selv er i stand til sikre demenspatienter på plejehjem den nødvendige behandling, må Folketinget gribe ind og tvinge kommunerne til en anstændig bemanding, siger Nis Peter Nissen.

 

Sverige har svaret

I brevet til folketingsmedlemmerne, retter Alzheimerforeningen opmærksomheden mod Sverige, hvor den svenske Socialstyrelse netop har udarbejdet retningslinjer, der skal sikre, at der døgnet rundt er forsvarligt antal personale til stede på plejehjem, hvor der bor demenspatienter.

 

Læs også
Skader på hovedet øger risikoen for demens

Se brevet til folketingspolitikerne i det vedhæftede. Yderligere baggrundsinformation læs HER.

 

For spørgsmål og kommentarer, kontakt direktør i Alzheimerforeningen Nis Peter Nissen tlf. 2120 1224 [email protected] Twitter: @nispeternissen

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…