Engang tog man for givet, at unge var venstreorienterede, men den holder ikke længere – Europas unge går til højre

Colourbox

I går foregik anden runde af regionalvalget i Frankrig, som omtales andetsteds i denne avis.

 

Ved første runde af de franske regionalvalg, hvor alle partier var med, blev Front National det største parti. Det var i sig selv opsigtsvækkende. Mindst lige så opsigtsvækkende var det, at partiet stod særlig stærkt hos de unge.

 

Flere meningsmålinger har vist, at omkring 35 procent af de 18-24-årige franskmænd stemte på Marine Le Pens parti (Die Welt, Politiken). Både her og i aldersgruppen 25-34 år var partiet landets største.

 

Engang var Front National i udpræget grad den ældre generations parti. I dag er det mest af alt de unges parti.

 

Europæisk tendens

Også i en række andre europæiske lande går de unge mod højre. Det kan variere en del, hvor langt de går i borgerlig eller højreorienteret retning. Men de bevæger sig i hvert fald den vej.

 

Der var engang, hvor man forventede, at unge var venstreorienterede. Den holder ikke længere. Heller ikke i Danmark.

 

Hvad er det, der trækker de unge i borgerlig eller højreorienteret retning?

 

En kritisk holdning til den massive ikke-vestlige indvandring spiller efter alt at dømme en central rolle. Men der er også andre ting i spil:

 

Den tyske avis Die Welt har talt med europæiske unge, der blandt andet lægger vægt på selvbestemmelse og følelsen af identitet.

 

For de unge er det vigtigt, at de hører til et bestemt land, en bestemt nation. Og de lægger vægt på, at nationen kan bevare en betydelig indflydelse på sin skæbne. Omvendt er der en skepsis over for at give EU for megen magt.

Læs også
Lars Løkke tegner et misvisende billede af, hvor meget vælgerne bakker hans forslag om en SV-regering op

 

Den danske folkeafstemning om retsforbeholdet viste dette mønster. Blandt de unge vælgere stod nej-siden klart stærkere end i nogen anden aldersgruppe.

 

Den røde farve er blegnet – hvornår ses det i medierne?

Mange politikere og mediefolk har ikke opdaget denne udvikling endnu. Eller også forsøger de bare at lukke øjnene for den, fordi de ikke ved, hvad de skal stille op med den.

 

Men de unges holdninger kommer i høj grad til at præge den politiske udvikling i Danmark, Frankrig og andre europæiske lande i de kommende år. Det gælder i udlændingepolitikken, i forholdet til EU og i holdningen til nationale værdier.

 

Der vil være betydelige nationale forskelle med hensyn til, hvordan de unge nærmere placerer sig i det politiske spektrum. Men den røde farve er alt i alt blegnet betydeligt hos dem.

 

Vi får så se, om det på et eller andet tidspunkt begynder at slå igennem i medierne, der indtil videre er stærkt domineret af venstreorienterede holdninger.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…