Ny milepæl i en europæisk tragedie – tusindvis af jøder forlader Frankrig, fordi de føler sig i fare

bbc

De franske jøder er ved at få nok. Torsdagens angreb på et jødisk supermarked, hvor en terrorist dræbte fire mænd, var dråben, som fik bærgeret til at flyde over for mange.

 

De seneste år har der været chikane og grove overfald. Der har været tre tilfælde af terror med dødelig udgang begået af indvandrerbander eller islamister: Ilan Halimi som i 2006 blev kdinappet og torturet i tre uge til han døde. En rabbier og tre jødiske børn samt to soldater som i 2012 blev myrdet af Mohamed Merah. Og den franske jihadist med nordafrikansk baggrund som myrdede fire mennesker på det jødiske museum i Bruxelles.

 

Den eneste kvinder, som blev dræbt på Charlie Hebdo var Amitz Sheva. “Jeg er sikker på, at hun blev dræbt fordi hun var jøde” siger hendes kusine Sophie Bramly til CNN.

 

Sidste år rejste 7000 jøder ud af Frankrig, mange af dem til Israel. Det var rekord. Myndighederne skønner, at det stiger til 10.000 i år, og rabbieren for den største synagoge i Paris siger, at tallet bliver langt større.

 

Og de skal være velkomne siger Israels premierminister Benjamin Netanyahu. Han har direkte opfordret dem til at ”komme hjem til Israel” og siger, at han vil gøre alt for, at de falde til.

 

Det har udløst en kæmpe frustration i Frankrig, som i dag har Europas største jødiske befolkning. Franskmændene har en lang tradition for at beskytte mennesker, der er forfulgte. Hvis jøderne i meget stort tal forlader Frankrig, fordi de ikke føler sig sikre, så vil det blive oplevet som en enorm falliterklæring.

 

I går besluttede regeringen at øge sikkerheden i et hidtil uset omfang. 10.000 soldater skal på gaden samt 5000 ekstra betjente. 5000 soldater skal beskytte jøderne – blandt andet de 700 jødiske skoler. Men mange jøder tvivler på at de hjælper og de bryder sig ikke om, at deres børn skal gå i skole under politibeskyttelse. Andre skal beskytte følsomme områder som turistattraktioner.

 

alligevel var mange elever ikke mødt i skole i dag. En lærer siger, at på hans skole var 20 procent fraværende. (TV AVISEN)

 

Studenterlederen Marc Knobel siger, at Frankrig ikke har ressourcerne til at beskytte jøderne.
”Vi føler os ikke længere sikre, og det bliver værre i fremtiden”, siger den 34-årige Spitezki til The Local.

 

 

Besøg i supermarkedet og i synagoge  

Premierminister Benjamin Netanyahu deltog søndag i den store march for fred i Paris. Inden han rejste tilbage, aflagde han et besøg i det jødiske supermarked, hvor fire gidsler blev barbarisk myrdet. Han takkede en muslimsk ansat for at have reddet flere kunders liv ved at skjule dem i et frostrum.

Læs også
Racisme mod franskmænd – de kalder os “hvide svin”

 

Efter at have irriteret præsident Francois Hollande og flere af hans ministre med erklæringen om, at Frankrigs jøder altid kan finde et trygt hjem i Israel, strøede han sukker på med en officiel tak for Frankrigs faste holdning over for den nyeste antisemitisme.

 

Takken blev rettet til Francois Hollande, da de sammen deltog i en mindehøjtidelighed søndag aften i den største parisiske synagoge.

 

Premierminister Manuel Valls, der ligesom Hollande respektfuldt bar en jødisk kippa på hovedet, fik klapsalver for en erklæring om, at Frankrig uden sin jødiske befolkning ikke ville være Frankrig. Og Hollande garanterede øget politivagt om alle jødiske skoler med forstærkning fra militæret, hvis det skønnes nødvendigt.

 

Alligevel fortsatte debatten i går, om hvorvidt jøder kan regne med en tryg fremtid i Frankrig.

 

De fire ofre skal begraves i Jerusalem

Debattens alvor blev understreget af, at fire kister følger Netanyahu til Israel. Familierne til de fire myrdede gidsler har bedt om at få ofrene begravet i Jerusalem på kirkegården for foden af Oliebjerget. Her blev for tre år siden også begravet fire ofre for terroristen Mohammed Merahs angreb på en jødisk skole og en kaserne i Toulouse.

 

Læs også
”De kalder os hvide svin”

Ceremonien i Victoire-synagogen sluttede med, at børn tændte 17 vokslys til minde om ofrene for tre terroristers myrderier.  Det sidste af lysene blev tændt af Latifa Ibn Zlaten, den sørgende mor til en muslimsk soldat, som blev skudt sammen en jødisk kollega under massakren i Toulouse.

 

Forskellige planer for udvandring

Hvor mange, der i år vil følge Netanyahus invitation, vil afhænge af den kommende tids kontrol med islamistisk terrorisme.

 

Som rabbineren Hattab sagde efter drabet på sønnen: – Det er ikke demonstrationer, der hjælper. Det gør kun aktion.

 

Joël Mergui, formand for det jødiske trossamfund, siger, at vl kan være ængstelige for vore børns fremtid, men vi skal holde op med at være bange. Vi skal ikke give fortabt. Vi skal stadig spise kosher og gå med kippa.

 

Advokaten Arno Karsfeldt, søn af nazijægerne Beate og Serge Karsfeldt, siger for sit vedkommene, at han bliver i Frankrig, fordi han ikke har børn. Hvis han havde børn, ville han flytte til Israel.

 

Nye afsløringer af Coulibaly øger frygten

Læs også
EU-Domstolen foretager grov diskrimination mod Israel – kræver speciel mærkning af israelske varer fra besatte områder

Hvor usikre forholdene stadig er i Frankrig, fremgår af, at et krisemøde i Elysée-palæet mandag morgen erkendte, at terroristen Amedy Coulibaly formentlig havde en medsammensvoren, der er på fri fod. En jogger, som onsdag aften blev livsfarligt såret af skud i ryggen og det ene ben, blev ramt af kugler fra samme skydevåben, som  den nordafrikanske  barbar brugte i det jødiske supermarked.

 

I Coulibalys efterladenskaber er fundet en video, hvor han taler til en skjult hjælper om sine terrorplaner.Der er også i hans lejlighed fundet fire pistoler, en revolver, tåregasgranater, en skudsikker vest, en Koran og et sort Islamisk Stat-flag.

 

Mere end nok til at ængste ikke alene jøder, men hele den franske befolkning.

 

Politiet leder nu efter en eller flere medgerningsmænd, som fortsat kan være på fri fod.

 

Video fra Benjamin Netanyahus besøg i Paris’ store synagoge:

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…