I foråret havde VVS-firmaet InBlue i Lund i Sverige akut behov for ny arbejdskraft. Blandt de interesserede var en muslimsk mand. Firmaet stillede ham en prøveansættelse i udsigt.
Men manden ville have særlige rettigheder som muslim. Det var firmaet ikke indstillet på.
Derfor har de nu fået en sag på halsen. Muslimen har med hjælp af fagforeningen stævnet firmaet for diskrimination. Stævningen foreligger nu på skrift.
Sagen er et eksempel på, at det er en farlig glidebane, hvis man i et sekulært samfund begynder at bøje sig for religiøse (læs: Muslimske) særkrav. Kravene vokser og truer med at ændre værdigrundlaget for hele samfundet.
Fri hver fredag
Manden blev stillet en prøveansættelse i udsigt uden at være til samtale. Det skulle bare gå stærkt.
Derefter sendte han et foto til firmaet og skrev, at han er praktiserende muslim. Firmaet anede uråd, og indkaldte ham til et møde med ledelsen.
På mødet kom det til at stå klart, at manden havde nogle meget vidtgående krav til arbejdet. Han bad fem gange om dagen – uanset om han er på arbejde. Desuden ville han have fri hver fredag, så han kunne deltage i fredagsbønnen i moskeen.
Den svenske avis Sydsvenskan udtrykte det på denne måde: På mødet blev det diskuteret om det ville få indflydelse på hans arbejdsindsats, at han beder fem gange om dagen og skal til fredagsbøn hver fredag i arbejdstiden. Det fremgår af mandens stævning af firmaet, skriver avisen.
Nej til særkrav medførte stævning
Efter mødet fik han en mail fra firmaet, hvor der stod, at de ikke længere ønskede at ansætte ham.
Men dermed stoppede sagen ikke.
Manden mente, at han var blevet diskrimineret. Han lagde sag an med krav om en stor erstatning: 100.000 kroner fordi han var blevet diskrimineret, og 25.000 kroner som skadeserstaning.
Det er iøvrigt bemærkelsesværdigt, at sagen bliver ført ved arbejdsretten af fagforeningen ‘Malmö byggesyndikat’. De må åbenbart mene, at det er en ret at få fri til den muslimske fredagsbøn.
“Det er sørgeligt, at det er blevet sådan. Vi er ikke et racistisk eller diskriminerende firma. Størstedelen af vores ansatte har udenlandsk baggrund”, siger InBlues direktør Ole Grönborg til Sydsvenskan.
Sverige er ligesom andre lande i Vesten sekulære samfund. Der er religionsfrihed, men religion er en privatsag, og religion og stat er adskilt. Det har de vestlige samfund i en blanding af overmod og angst været tilbøjelige til at bagatellisere. Muslimer har ofte fået særrettigheder, selv om det stred mod selve fundamentet i et sekulært demokrati.
Men det gælder langt fra alle. Sydsvenskans artikel har således fået overskriften: Muslimsk mand nægtes job.
http://www.friatider.se/fick-inte-ga-till-mosken-under-arbetstid-kraver-125000-kronor